Dvojezična okolina i razvoj govora

Moj sin ima 21 mjesec i još nije počeo govoriti. Izgovara neke nerazumljive riječi, a jedino pravilno izgovara mama, ali ne znam da li shvaća značenje pojma mama.

Moj sin ima 21 mjesec i još nije počeo govoriti. Izgovara neke nerazumljive riječi, a jedino pravilno izgovara mama, ali ne znam da li shvaća značenje pojma mama. Isto tako, nije previše zainteresiran za igranje s lego kockicama ili sličnim igračkama, ali je neumoran u trčanju ili za neke druge fizičke aktivnosti. Ja čitavo vrijeme pričam s njim na hrvatskom, a majka na engleskom (svom materinjem jeziku). Da li je možda i to razlog zbog čega on nije još progovorio? S poštovanjem R.

Jezični razvoj prati određeni kronološki redoslijed.U dobi 15-18 mj. dijete već odgovara riječju ili gestom na jednostavna pitanja, može izvršavati naloge, orjenitirano je u prostoru. Više se služi riječima nego gestama da bi izrazilo svoje potrebe. Zna ponavljati riječi koje su drugi izgovorili, a može upotrebljavati oko 20-tak riječi sa značenjem.

Kod djeteta koje živi u dvojezičnoj sredini  tolerira se kašnjenje u razvoju govora, no ukoliko Vaše dijete ne razumije jednostavne naloge, ne razumije više novih riječi ili ne pokušava dobiti neki predmet uporabom glasa ili geste, te ukoliko su rijetke situacije u kojima se njegova i vaša pozornost koordinirano susreću na istom predmetu potražite pomoć logopeda i neuropedijatra.

Dr. Matilda Kovač Šižgorić, spec.pedijatar, subspecijalista pedijatrijske neurologije
Poliklinika za dječje bolesti Sabol