Dojim na zahtjev i brinem da mi beba dobiva premalo na težini

Poštovani molim Vas za savjet. Nemam baš povjerenja u svog pedijatra. Naime bebica mi je rođena s kilažom – 3900 g. Prvi mjesec dobila je 800 g, drugi mjesec 1200 g. No treći i četvrti mjesec dobila je sveukupno 1200 g. Brinu me zadnja dva mjeseca. Nije li to premala dobivena kilaža za dva mjeseca? Bebu isključivo dojim, na zahtjev. Jedino što sam primijetila da je počela jesti na svaka 4 sata i po noći zna do 7 sati u komadu odspavati, sve to prije zadnjeg vaganja. A također primijetim po noći da joj pelenica se ne napuni onako do kraja kao prije. Stolica je svaka 2-3 dana, zlatnožuta, tekuća. Molim vas za savjet te da li bebi da dodam malo čaja pošto je toliki razmak između obroka. Hvala

Poštovana,

vaše dijete dobro napreduje. Nažalost niste naveli duljinu, ali prema težini je u gornjem dijelu krivulje, iznad prosjeka. Dakle, ne trebate se brinuti. Normalno je da dijete ne dobiva na težini podjednako svaki mjesec. Važno je da je tjelesna težina u zdravom rasponu za dob.

Za dijete koje je dojeno nije potrebno davati dodatnu tekućinu. Ako vam se čini da je to potrebno, možete dodati malo prokuhane vode ili nezaslađenog biljnog čaja između obroka.

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori