Dnevni raspored obroka 11-mjesečnog djeteta i priprema za prehranu u vrtiću

Poštovana, molim Vas za savjet vezano uz prehranu zdravog djeteta od 11 mjeseci. Naime, moja kći je rođena u terminu, imala je 53 cm i težila je 3780 g. Do sada je bila zdrava (jednom je imala virozu), uredno se razvija, dobiva na težini i dobro reagira na sve namirnice koje sam joj do sada ponudila. Jedino je bila slabijeg apetita u periodima kad su joj izbijali zubi, čak bi i izbacila zalogaje, ali to bi nestalo čim bi izbio zub. Namirnice sam uvodila prema tablicama dohrane. S devet mjeseci je imala 78 cm i bila teška 10300 g, sad ju nismo mjerili, ali vidim po odjeći da napreduje. Dojena je 2 mjeseca, nakon toga kombinacija dojenja i Novalaca, a onda smo postupno prešli potpuno na Novalac. 
Ovako otprilike izgleda njen dnevni jelovnik:
 – oko 8:00 210 ml Novalaca
– oko 11:00 voćna kašica, ponekad uz keks ili rižine pahuljice
– oko 14:30 povrće, 2 puta tjedno meso, jednom bijela riba, uvodimo žumanjak, trenutno je na pola žumanjka i žitarice
– oko 18:00 žitno-mliječni obrok (150 ml Novalaca i integralni griz ili kukuruzne ili rižine pahuljice)
– oko 22:00 oko 180 ml ili manje Novalaca
Sad uvodim jogurt.
Molim Vas da me savjetujete kako bi otprilike trebao izgledati dnevni raspored obroka djeteta od 11 i 12 mjeseci. Je li ispravno davati voće u prijepodnevnim satima? Koliko sam upućena, i odraslima se savjetuje da voće jedu prijepodne. Također, planiramo polazak u vrtić nedugo nakon 1. rođendana pa bih ju voljela i na to pripremiti u smislu prehrane, da ne bude potrebe za velikim promjenama. I još jedno pitanje, kako kombinirati jogurt? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. 

Poštovana,

prehrana djeteta u ovoj dobi polako poprima raspored kao i kod odrasle osobe. Dakle, dnevni jelovnik se sastoji od 5 obroka u razmaku od 3 do 4 sata. Obroke koje je predstavljala isključivo mliječna formula potrebno je obogatiti drugim namirnicama. Voće možete ponuditi i u popodnevnim satima, a jogurt i ostale mliječne proizvode (izuzev mlijeka čije uvođenje za sada odgodite, osim kao dodatak drugim jelima) možete koristiti uz sve namirnice s kojima se dobro slažu (voće, povrće, žitarice).

Priprema za vrtić u smislu prehrane, ako pretpostavimo da je prvi obrok u danu kako ste napisali – zajutrak u 8 h, može izgledati ovako: doručak u 10 h, ručak u 12 h, užina u 14:30h. Bilo bi bolje da su razmaci među obrocima nešto veći, što bi značilo da prvi obrok trebate pomaknuti ranije.