Djevojčicu muči nerazumni osjećaj krivnje za sve što se oko nje događa

Poštovani imam curicu staru 12 godina i prije 4-5 god počeli su “problemi”. Naime, ona bi svako malo prala ruke, ni slučajno da bi dirala koju domaću životinju, bojala se insekata i sl. To se malo poboljšalo, ali sad je problem u tome što ima osjećaj krivice ili ne znam kako bi to nazvao. Npr. u novinama, na tv-u čuje za neku nesreću i odmah pita zašto se to dogodilo i žali ako neko nastrada. U jednom danu potroši šampon za pranje. Sad je majci rekla da ne zna što da radi, ali da ne može ovako više. Stalno ima osjećaj da je kriva za bilo što što se dogodi (npr. brat dobije lošu ocjenu, ona pita da li je kriva, baka završi u bolnici, opet isto i sl.). Molio bi Vas za savjet što da radim (išao sam kod psihologa prije dvije godine i on kaže da če to proći, a svaki dan je sve gore ponašanje). Sa štovanjem. zabrinuti roditelj

Dragi zabrinuti tata,

Iz svega što ste naveli evidentno je da vaša kćerkica ima problem zbog kojeg bi bilo dobro da se obratite stručnjaku, jer je vrlo teško savjetovati,a ne porazgovarati s vašom kćerkom.

Prema opisu ponašanja vašeg djeteta moglo bi se zaključiti kako se radi o razvoju opsesivno kompulzivnog poremećaja, koji je relativno učestao kod djece školske dobi. Iako nije točno poznat uzrok ovog poremećaja, neke teorije pretpostavljaju da se poremećaj u djetinjstvu može pojaviti u raznim po dijete stresnim životnim situacijama, ali i u situacijama koje nisu naočigled tako stresne ali u djetetu izazivaju osjećaje uznemirenosti i tjeskobe (npr. promjene u obiteljskoj dinamici, svađe između roditelja, itd).

Temeljne značajke opsesivno-kompulzivnog poremećaja su ponavljajuće opsesivne misli (intenzivne misli, poticaji ili predodžbe koje neprestano ulaze u svijest stalno se ponavljajući) i/ ili kompulzivne radnje (stereotipna ponašanja koja se stalno ponavljaju) te intenzivan osjećaj anksioznosti. Sve je to rješivo uz stručnu pomoć.

Budući da ste kao roditelj primjetili da opisani problemi prilično utječu na svakodnevno funkcioniranje vaše kćerke, smatram da bi bilo dobro da se javite stručnjaku koji će pomoći vašem djetetu u prevladavanju teškoća. S obzirom da se radi o poremećaju koji ima izvorište u mislima, te da je isti na vrijeme prepoznat, velika je vjerojatnost da će vaša kćer uspješno prevladati sve probleme uz stručnjaka.

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog
Centar Proventus

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori