Pozdrav! Majka sam djevojčice stare 4 godine. Već nekoliko puta sam ju uhvatila u samozadovoljavanju. Uporno joj objašnjavam da se to ne smije raditi, ona obećava da neće i opet to radi. Molim vas za pomoć. Kako da ju odviknem od mastrubacije? Unaprijed hvala.

Draga mama,

vjerujem da Vas ponašanje Vaše curice uznemiruje te bi voljeli da prestane. Važno je znati da je potreba za samozadovoljavanjem prirodna i u dječjoj dobi nije povezana sa seksualnosti. Djeca ga najčešće koriste kao mehanizam opuštanja kada su napeta (npr. prije spavanja), pod stresom, ili im je samo potrebna utjeha. Otkrivajući svoje tijelo otkrili su i dodire koje im ”gode”, a to ih posljedično i opušta. Djeca ponekad rade slične stvari kako bi se opustili. Odnosno pronađu neki svoj način na koji mogu otpustiti neku unutarnju napetost. Unutarnja napetost može se javiti zbog raznih razloga, bilo da djevojčicu nešto brine ili ima neki strah. Kako biste bolje razumjeli što se točno događa bilo bi dobro pratiti u kojim situacijama najčešće dolazi do toga da se djevojčica samozadovoljava. Kao što ste primijetili samozadovoljavanje je nešto na što ona trenutačno ne može utjecati dok ne pronađe alternativne načine opuštanja i smirivanja.

Budući da je većini odraslih to neobično, a neki se toga srame, važno je biti svjestan svojih osjećaja i misli zbog djetetovog čina te ne poručivati djetetu da to nije normalno. Ono što samo trebate imati na umu je da ju ne kažnjavate ili da ju ne dovedete u situaciju da se osjeti krivom ili posramljenom zbog svog čina. Kako roditelji ne mogu, a ne bi ni trebali utjecati na to da se dijete prestane samozadovoljavati puno je bolje razgovarati i naučiti dijete kada je poželjno to raditi (npr. da je to privatna stvar koja se radi dok smo sami). Također, razmislite kako joj kroz dan možete pomoći da se opusti na druge načine, kroz igru, odlazak u park, zajedničko uključivanje u aktivnosti koje voli. Više o dječjem samozadovoljavanju možete pročitati u ovom članku : http://www.ordinacija.hr/budi-sretan/sretno-dijete/djecje-samozadovoljavanje/.

Želim vam puno igre i veselja sa Vašom curicom,

Jelena Borić, magistra psihologije

Centar Proventus

JELENA BORIĆ

magistra psihologije
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori