Imam dvije djevojčice (4.g i 2.g.) i problem je u tome što ne piju ništa osim soka tj. sirupa za pravit i to u velikim količinama. Ne znam više na koji bi ih način “natjerala”da piju čaj ili vodu.

Pozdrav, imam jedan problem ako se to može tako nazvati. Imam dvije djevojčice (4.g i 2.g.) i problem je u tome što ne piju ništa osim soka tj. sirupa za pravit i to u velikim količinama. Ne znam više na koji bi ih način “natjerala”da piju čaj ili vodu. Ne znam ni kako im sok sve može naštetiti, ali znam da definitivno nije zdrav. Molim vas ukažite mi na sve probleme i kako to riješiti. Hvala!

Djeca često hoće biti kao odrasli, uče gledajući nas. Tu činjenicu možemo u puno situacija iskoristiti, pa tako i Vašoj. Stoga izbacite iz Vaše prehrane „nezdravu hranu i piće“  i budite primjer svojoj djeci. To možete uraditi da uvijek nakon jela Vi popijete čašu vode i ponudite ju svoj djeci. Čaša iz koje Vi pijete neka bude ista kao i dječja ili im ponudite vodu u čaši sa njima zanimljivim likom. Dobro je da i Vama sok nije dostupan, pa nećete upasti u iskušenje da im ga date. Sam proces uzimanja hrane i pića treba biti prožet ugodnim emocijama, dobrom atmosferom, stoga ih nemojte „tjerati“ da piju vodu. Učinite to kroz zanimljivo, ugodno druženje s vašom djecom.    

 
Tatjana Puljiz, prof., mr.spec.klinički psiholog, Poliklinika za dječje bolesti Sabol