Djevojčica zadržava stolicu, kaka 2 puta tjedno i to isključivo po noći

Poštovana, molim Vas za savjet i pomoć. Djevojčica ima 2 godine i 4 mjeseca i ima problem sa stolicom. Veliku nuždu obavlja prosječno dva puta tjedno i to isključivo u 90 % slučajeva samo po noći. Pelenu ne nosi otprilike 4 mjeseca, ali problem ne bih povezala s ukidanjem pelene jer ništa češće nije kakala ni kada je nosila pelenu i također je u većini slučajeva veliku nuždu obavljala po noći. Odvikavanje od pelene je prošlo bez problema, jako je brzo shvatila princip. Šta se tiče prehrane jede raznoliku kuhanu hranu, voli voće, povrće i juhe i nemamo problem s izbirljivošću. Doktorica joj je prije nekoliko mjeseci prepisala Portalak sirup. Uzima ga redovito već 2 mjeseca dva puta dnevno po 20 ml, ali nisam uočila značajnije promjene. Stolica nije češća, samo povremeneno nešto mekanija, no uglavnom u većini slučajeva (pre)tvrda. Povremeno joj damo Eva Qu čepić i onda plače cijelo vrijeme da ne želi kakati sve dok stolica ne izađe van. Odbija tiskati sve dok ju crijeva “ne prisile na to”. Hrana nikakva ne pomaže, ljeti je stalno jela šljive, smokve, kruške, hranu koja potiče stolicu, nikakve promjene nismo uočili što se tiče stolice. Neki dan je pojela pun tanjur variva od graha pa smo se optimistično nadali, no na žalost ništa. Molim Vas za savjet što nam je činiti. Unaprijed hvala!

Poštovana čitateljice,

iz Vašeg opisa vidi se koliko se trudite pronaći adekvatnu prehranu za Vaše dijete kako ne bi trebalo uzimati dodatne sadržaje koji potiču stolicu. Vjerujem da puno promišljate o ovoj situaciji i da činite sve što znate da biste pomogli svom djetetu. Ponekad neke druge stvari toliko snažno utječu na dijete da čak niti adekvatna prehrana ne pomaže u dovoljnoj mjeri. Te stvari se mogu odnositi na situacije i međuljudske odnose koje dijete može činiti napetim. Kada je dijete dugotrajno napeto, tada može doći do zadržavanja stolice. Da li je to nešto s čime biste se mogli povezati? Ima li nešto trenutno u životu Vašeg djeteta što bi moglo izazivati u njemu dugotrajniju napetost? Kakva je situacija kod kuće? Kakvi su odnosi između članova obitelji (baka, djed, teta, stric, ujak s Vama roditeljima)? Da li Vam se u zadnje vrijeme nešto događalo na poslu ili nekoj drugoj okolini za koju mislite da dijete ne zna, ali je na vas utjecalo tako da ste bili ili još uvijek jeste pod stresom? Kakva je situacija u vrtiću? Da li postoje promjene u nekoj od tih okolina – primjerice u vrtiću da se događa česta izmjena teta? Ima li netko u djetetovoj okolini tko je često napet? Na koji način ta osoba kanalizira svoju napetost, odnosno stres? Da li još netko u djetetovoj okolini ima poteškoća s neredovitom stolicom?

Da bismo razumjeli koliko toga na Vaše dijete utječu situacije i odnosi s drugim ljudima, važno je i zapitati se – koliko je dijete senzibilno? Neka djeca su vrlo senzibilna te intenzivno osjećaju tuđu ljutnju, napetost, tugu i treba im dodatna podrška da razumiju što se događa oko njih. Ako je tako, možete djetetu u situacijama u kojima uočite da je napeto, uzrujano ili nešto drugo nježno empatički reflektirati i reći nešto poput “______ je loše, pa su tvoje rukice skupljene, teže dišeš. I sve je u redu. Sada ćemo opustiti tvoje tijelo.” Dakle s jedne strane imamo jednu karakteristiku djetetovog temperamenta – stupanj sezibilnosti, a s druge strane imamo okolinski utjecaj. Ta dva faktora su međusobno povezana – ako je dijete senzibilnije, više toga će utjecati na njega iz okoline i obrnuto.

Osim promišljanja što je to što utječe na djetetovu napetost, dodatno možete ponuditi materijale i igru koja će potencijalno utjecati opuštajući na dijete. To su igre s medijima poput: pijesak, voda, glina, plastelin, tijesto. Uz to, možete puštati dijete učiti kako da prati svoje disanje, nježnu glazbu i masirati djetetovo tijelo. Sve navedeno potiče tijelo da se opusti.

Sretno!

TATJANA GJURKOVIĆ

dipl. psiholog i certificirani terapeut igrom
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori