Dobar dan, imam kćer od 9 godina koja u posljednjih mjesec dana u školi reda problem za problemom. Nema problema s ocjenama ali je počela uzimati stvari od svoje učiteljice. Prvo su to bili bomboni na njenom stolu, pa onda olovka, a prije tjedan dana je uzela bilježnicu sa naznakama, poderala je i bacila u koš. Nakon krađe bombona bila je kažnjena od strane ravnateljice pa nije išla na tjedni izlet sa svojim razredom. I od onda svaki tjedan pa nešto. Kad je pitamo zašto, kaže da ne zna. Očajna sam i ne znam kako joj pomoći. Da li imate neki savjet? Hvala. LM

Odgovor:
Teško je na temelju napisanog biti sasvim siguran vezano za uzroke opisanog ponašanja, ali pokušat ćemo…

Čini se da je djevojčica ljuta na učiteljicu ili barem da njih dvije nemaju dobar odnos. Djeca stara devet godina često još ne znaju imenovati osjećaje pa je razumljivo da djevojčica ne zna objasniti zašto se ponaša na način koji ste opisali.
Kažete da je djevojčica prvo uzela bombone, a onda bila kažnjena od strane ravnateljice neodlaskom na izlet. Ovo je prevelika kazna pogotovo stoga jer upravo takve aktivnosti imaju visoku socijalizacijsku i pedagošku vrijednost. Lako je moguće da su upravo tim činom ravnateljica i učiteljica propustile šansu za popravljanje narušenog odnosa.

Savjetujemo da porazgovarate s učiteljicom i nekim od stručnih suradnika u školi. Prije svega, pokušajte razgovarati i s djevojčicom, pitati što ju muči i što možete za nju učiniti. Pokušajte svi zajedno poraditi na boljem odnosu na relaciji djevojčica – učiteljica.
Ukoliko ne bude promjena svakako se obratite dječjem psihologu koji će uvidom u kompletnu situaciju moći dati konkretnije savjete za rješenje problema.

Stela Horvat, prof. rehabilitator

Kabinet Korneo

STELA HORVAT

prof. rehabilitator
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori