Djevojčica u 6. razredu ima poteškoća sa čitanjem

Zdravo. Ja sam mama djevojčice koja je već šesti razred i ima problema s čitanjem. Na sve načine sam joj pokušavala pomoći tj. od čitanja na slogove, razne vježbe koje sam pronalazila na internetu… Voljela bi da mi date neki savjet kako da pomognem svom djetetu.

Unaprijed zahvalna Vasva

Draga mama,

S obzirom da niste naveli puno informacija o tome kakvih točno problema ima Vaša djevojčica s čitanjem i što ste već pokušali moj odgovor će sadržavati generalne naputke o tome kakav pristup biste mogli upotrijebiti da joj pomognete. S obzirom da se radi o problemu s čitanjem koji je još uvijek aktualan unatoč tome što je vaša djevojčica 6.razred, treba uzeti u obzir mogućnost da se radi o specifičnoj teškoći učenja – disleksiji.

Disleksija se odnosi na poteškoće djeteta u čitanju i razumijevanju pisanog jezika te se uglavnom uočava i potvrđuje tijekom osnovne škole. Iako se znakovi mogu učiti i u predškolskoj dobi ili u nižim razredima osnovne škole, oni nerijetko ostanu prikriveni pa disleksija postaje očita tek kad dijete postane starije. Zato treba uzeti u obzir mogućnost da se i kod Vaše djevojčice radi o ovoj teškoći učenja.

Neki od znakova disleksije tijekom predškolskog razdoblja i u nižim razredima osnovne škole su nesposobnost povezivanja glasa sa slovom, poteškoće povezivanja glasova i slogova u riječi, zamjenjivanje sličnih slova (grafički ili fonemski sličnih), pogreške u strukturi, tj. premještanje redosljeda, umetanje ili izostavljanje slova u riječima, zamjene riječi  (pogađanje u čitanju), teškoće u praćenju slovnog ili brojčanog niza, vraćanje na već pročitani red ili preskakanje redova… Kod starije djece, uz prethodno navedene znakove, može se uočiti da čitaju daleko ispod očekivanja za svoju dobnu skupinu pa stoga i izbjegavaju čitanje i pisanje, da  su spori u čitanju i pisanju te da imaju poteškoća s učenjem stranog jezika.

Razmislite jeste li kod svoje djevojčice uočili navedene poteškoće. Ako jeste, onda bi svakako bilo dobro da se javite logopedu.

Ukoliko se kod djeteta na vrijeme ne prepozna da se radi o disleksiji, može doći do toga da se djetetu smanji samopoštovanje i da dijete stvori lošiju sliku o sebi. Zato je važno što prije prepoznati radi li se o disleksiji, odnosno obratiti se stručnjaku logopedu. On bi nakon detaljnog postupka obrade i evaluacije mogao utvrditi radi li se o disleksiji, i sukladno tome, započeti tretman s vježbama čitanja.

Za Vas kao roditelja, jako je važno da svojoj kćeri budete podrška i da otvoreno s njom razgovarate o tome što ju muči. Prepoznajte druga područja u kojima je uspješna te ju potičite i ohrabrujte u tome. Bilo bi dobro da surađujete s nastavnicima u školi te da i oni znaju s kakvim se teškoćama Vaše dijete susreće. Prema onome što ste napisali, vidi se da se jako trudite te da želite pomoći svojoj kćeri u savladavanju poteškoća. To je zaista pohvalno no da bi Vaša pomoć bila primjerena važno je da budete svjesni kakvu pomoć Vaša djevojčica zaista treba. On što joj Vi svakako možete pružiti jest razumijevanje, podršku i ohrabrenje. Uz takav pristup i uz pomoć stručnjaka, poteškoće Vaše djevojčice trebale bi se smanjiti.

Sretno!

Tea Knežević, univ.bacc. psyh.
Centar Proventus

TEA KNEŽEVIĆ

mag. psih. i certificirani terapeut igrom
Centar Proventus

Moji odgovori