Djevojčica je prvašić i pati zbog ruganja vršnjaka u školi

Poštovani, naša djevojčica od šest i pol godina krenula je u prvi razred. Skoro pa svaki dan iz škole dolazi frustrirana zbog ruganja vršnjaka. Probala sam to riješiti razgovorom, slikovnicama. Malo je pomoglo, ali ne trajno. Bila bi zahvalna na savjetu. Vesela je, zabavna, draga, topla i nježna osoba. Hvala!

Draga mama,

sigurna sam da Vam nije lako skoro svaki dan suočavati se sa situacijama u kojima Vaša djevojčica doživljava ruganje od vršnjaka u školi. Pohvalno je što ste već razgovarali i koristili slikovnice kako bi pomogli Vašoj djevojčici, no svejedno vas brine Vas jer je to samo kratkotrajno pomoglo.

Odlično je što uviđate da je Vaša djevojčica vesela, zabavna, draga, topla i nježna osoba, i svakako bi bilo dobro učiti ju kako se zaštititi. Za početak bilo bi dobro osvijestiti joj koje opcije ima – što ona može napraviti u trenutku kada ju netko povrijedi. Vjerujem da ste već razgovarali s njom o tome i da ona razumije što bi tada mogla ili trebala učiniti, no ponekad se djeca u trenutku kada je netko agresivan prema njima, naprosto ne mogu prisjetiti svega toga što im je rečeno jer su emocionalno preplavljeni. Zato je važno da joj se daju vrlo kratke i vrlo jasne upute što može učiniti kada se netko ružno ponaša prema njoj. Naglasak se stavlja na kratke i jasne poruke jer je veća vjerojatnost da će ih se dijete sjetiti u tim stresnim situacijama.

Na primjer, konkretne rečenice ili ponašanja koja može iskoristiti kad se osjeća ugroženo poput: glasno izreci „Ne“, „Makni se, pusti me!“ ili „Prestanite“; ili odi do učiteljice. Važno je da radnja bude jednostavna pa da ju dijete može izvesti i kada je uzrujano ili uplašeno.

Nadalje, bilo bi dobro da razgovarate s učiteljicom ili stručnim suradnicima kako bi bili upoznati sa situacijom budući da su oni kao djelatnici škole dužni zaštititi djecu, a tako ćete svojoj djevojčici pokazati da ste uz nju i da ćete joj pomoći riješiti ovu neugodnu situaciju.

Također, djeca najbolje usvajaju socijalne vještine indirektno, kroz igru. Možete koristiti igračke i odglumiti situacije u kojim se ona nalazi (primjerice, psiću se ruga prijatelj miš – pojasniti što miš radi, a što psić, što psić može učiniti…). Možda će biti potrebno neko vrijeme da Vaša djevojčica savlada i uspješno upotrijebi vještine potrebne da se obrani od ruganja vršnjaka, no s obzirom na Vašu motivaciju i podršku, naučit će se zauzeti za sebe na socijalno prihvatljiv način ne povrjeđujući druge, a ni sebe.

Sretno,

Ivana Knežević, magistra psihologije
Centar Proventus

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori