Djevojčica plače i ljuti se kad treba nešto čitati

Djevojčica koja je krenula u prvi razred jako plače, ljuti se kad treba nešto čitati. Inače voli školu i sve druge predmete, ali čitanje odbija. Ne mogu joj objasniti da je to nešto što se mora. Svaki put kad idemo kod kuće čitati to je pravi kaos. Bilo da koristimo lijepu riječ ili galamu, ona plače i ne želi čitati. Kako da je motiviramo?

Poštovana,

djeca su po svojoj prirodi znatiželjna i željna usvajanja novih znanja. Kada se dogodi da dijete s takvim protestom odbija neku aktivnost onda je najčešći uzrok to što je djetetu ta aktivnost iz nekog razloga jako teška.

Nemamo informaciju o predškolskom razvoju Vašeg djeteta te je teško donijeti neke zaključke. No, uzrok ovakvog negodovanja može biti i Vaš stav prema čitanju i način na koji odrađujete tu aktivnost.

Ukoliko je to samo suhoparno čitanje bez zabavnih elemenata tada otpor može biti i veći. Tekstovi koje čitate trebali bi biti kratki i iz područja zanimanja Vašeg djeteta. Neka sama odabere što bi željela čitati. učlanite se u knjižnicu, posudite slikovnice i knjige koje su područje njena interesa. No, prije svega savjetujemo posjet logopedu koji će procijeniti jesu li uzroci odbijanja čitanja neke druge prirode i dati Vam savjete za daljnji rad s Vašom djevojčicom.

Stela horvat, prof. rehabilitator
Kabinet Korneo

STELA HORVAT

prof. rehabilitator
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori