Djevojčica je nezainteresirana za učenje i ne znamo kako ju potaknuti

Obraćam Vam se u vezi svoje mlađe sestre koja trenutno pohađa 2. razred osnovne škole. Naime, već od prvog razreda je veoma nezainteresirana za školu i učenje općenito, no ocjene joj variraju od trojke do petice. Obraćam Vam se jer je u razredu s puno učenika i učiteljica ne može posvetiti puno vremena svakom učeniku pojedinačno, a moja majka ne zna što bi napravila kako bi je potaknula i zainteresirala za učenje. Osim što 5 sati provede u školi, ponekad je potrebno i 5 sati rada s njom kod kuće da bi napisala domaću zadaću i ostatak zadaće koji je u školi trebala napisati. Pokušali smo razgovarati s njome i saznati da li je nešto muči u vezi škole kako bismo saznali da li je to možda jedan razlog zbog kojeg ne želi učiti, no ne želi se otvoriti i izbjegava takve razgovore. Imate li kakav savjet kako je zainteresirat za gradivo ili općenito savjet što bismo mogli napraviti? Unaprijed hvala.

Poštovana,

potrebno bi bilo provjeriti sve preduvjete za uspješno učenje kako bi otklonili eventualne teškoće zbog kojih djevojčica izbjegava školske obaveze. Naime, kada dijete zbog neke teškoće otežano svladava školsko gradivo ili kada, unatoč uloženom trudu, uspjeh izostaje, u pozadini se može skrivati neka od teškoća koja se uz dosljedne vježbe može prevladati. Procjenu možete napraviti u našem Kabinetu.

Do nezainteresiranosti za školu može doći i zbog emocionalne nezrelosti djeteta, njegove pretjereane zaigranosti, teškoća pažnje i koncentracije i sl.

Svakako bi trebalo naći uzrok kako bi se adekvatno moglo pomoći Vašoj sestri. Odgađanje rješavanja ovog problema može samo dovesti do loše slike o sebi samoj i padu samopouzdanja što dodatno zakomplicira situaciju.

Nataša Čičin-Šain, mag.rehab.educ.
Kabinet Korneo

NATAŠA ČIČIN-ŠAIN

prof. defektolog
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Pitajte me Moji odgovori