Djevojčica ne poštuje dogovor o obavezi pisanja zadaće nakon škole

Pozdrav! Majka sam djevojčice od 9,5 godina koja ide u četvrti razred. Njena obaveza je da nakon škole ode kod bake, sve nauči i napiše zadaću i tek nakon toga se može ići igrati. Nakon škole uporno odlazi kod prijateljice i tamo se igra. Dođe kod bake nakon pola sata. Pokušala sam s kaznama, ali ne pomaže. Ona obećava da će sljedeći dan nakon škole ravno k baki i sljedeći dan opet po starom. Očajna sam i molim vas pomoć! Unaprijed hvala! 

Poštovana,

djeca u dobi Vaše kćeri još uvijek nemaju razvijen osjećaj za vrijeme. Lako im se može dogoditi da se prevare u procjenama koliko vremena troše na razne aktivnosti. Sugeriram da prvo porazgovarate s djevojčicom i shvatite razlog zbog kojeg je njoj toliko važno da nakon škole, unatoč Vašem dogovoru s njom, provede neko vrijeme s prijateljicama.

Ukoliko procijenite da su njezini razlozi prihvatljivi, prilagodite dogovor tako da obje budete zadovoljne. Kada dogovorite raspored aktivnosti (vrijeme za zadaću i učenje, vrijeme za izvanškolske aktivnosti, vrijeme za igru) držite se rasporeda. Dogovorite zajedno s djetetom nagrade i kazne ukoliko se raspored poštuje/ne poštuje i budite dosljedni u njihovom provođenju.

NATAŠA ČIČIN-ŠAIN

prof. defektolog
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori