Djevojčica ne pokazuje prstom i ne želi u ručici držati stvari

Poštovani, imamo problem s djevojčicom koja ima 22 mjeseca. Nije još počela govoriti i ima samo 5-6 smislenih riječi. Ne pokazuje prstom kad nešto želi već me vuče i plače. Uskoro ćemo se javiti logopedu/defektologu za gore navedene stvari. Ona neće jesti svojom rukom, već samo zine i čeka da joj se da hrana. Znači ne želi držati u ručici ni keks, ni smoki, a o žlici da i ne govorimo. Ukoliko joj probamo staviti hranu u ruku, baci je i plače. Da li znate što bi moglo biti uzrok, imate li neki konkretan prijedlog sto da uradimo i da li ste imali takav slučaj dosad u praksi? Unaprijed zahvalna!

Poštovana,
sve što opisujete ukazuje kako djevojčica možda ima disfunkciju senzorne integracije. Naime, opisana ponašanja ističu preosjetljivost djevojčice na taktilnom području. Stoga je potrebno učiniti procjenu senzorne integracije kako bi dobili kompletan uvid u razvoj senzorike kod djeteta. Harmoničan senzorni razvoj preduvjet je svim ostalim aspektima razvoja te je temelj za daljnje učenje.
Kod djevojčice kasni i razvoj govora pa je i tu potrebno procijeniti zbog čega do njega dolazi, postoji li razumijevanje govora, slijedi li dijete verbalne upute i naloge, združuje li adekvatno pažnju kao preduvjet komunikacije… Takvu procjenu može obaviti logoped. Ukoliko uoči neke simptome koji bi upućivali na poremećaje iz spektra autizma, daljnja dijagnostika provodi se ADOS mjernim instrumentom.

NATAŠA ČIČIN-ŠAIN

prof. defektolog
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori