Djevojčica je u vrtiću počela mokriti u gaće, a pelene smo skinuli prije godinu dana

Poštovani, radi se o djevojčici koja ima 3,5 godine. Pelene je skinula uredno s 2-2,5 godine i s 3 godine krenula u vrtić. Sve je bilo ok, do prije nekih 7 dana kada je počela u vrtiću piškiti u hlače, što kod kuće ne radi nikada. Čak i dok spava ostane suha. Ok, ponekad pobjegne, ali sve je to jako, jako malo i to se dogodi ako spava dugo.
Zanima me zbog čega joj se to događa u vrtiću? Hvala unaprijed.

Odgovor:

Draga mama,

zanima vas kako to da je djevojčica odjednom počela ponovno piškiti u gaće nakon što već pola godine ide u vrtić, iako je kontrolu mjehura već prije uspostavila.

Djeca mogu uslijed određenih događaja koje ona procijene stresnima prepasti se, neugodno uznemiriti i izgubiti kontrolu nad svojim mjehurom i time ponovno početi piškiti u gaće. Bitno je napomenuti kako djeca mogu određene situacije procijeniti stresnijima i uznemirujućim nego li se nama, odraslima, to čini. Kada razmislite unazad, je li bio neki događaj kod kuće ili u vrtiću kojemu je djevojčica svjedočila ili čula, a da ju je uznemirio?
Da bi se djevojčica umirila, dovoljno opustila svoje tijelo da stekne ponovnu kontrolu nad mjehurom, važno je djevojčici pružiti osjećaj sigurnosti, podrške i razumijevanja. Bitno je izbjegavati okrivljavanje, kritiziranje i posramljivanje zbog toga što se popiški u gaće jer to stvara samo dodatnu napetost u tijelu i kontrola će biti teže uspostavljena nad mjehurom.

Jeste li možda porazgovarali s odgojiteljicama o tome kako one vide cijelu situaciju s vašom djevojčicom? Jesu li možda one spazile da se u vrtiću dogodilo nešto važno za djevojčicu ili da se možda trenutno događa? Odgajateljice u ovoj situaciji mogu biti od velike pomoći. Primjerice, mogu obratiti pažnju na vašu djevojčicu i podsjetiti je tijekom dana na vršenje nužde u toalet. Važno je vidjeti što su one pokušale do sada i koje korake poduzimaju kako bi se vašoj djevojčici olakšao boravak u vrtiću.
Vjerujem da će s vremenom ponovno uspostaviti kontrolu mjehura kada se bude općenito osjećala ugodnije i opuštenije, ali i konkretno u vrtiću.
Ako se kroz naredni period neće ništa promijeniti, preporuka je da se javite psihologu. Možete se javiti i nama u Centar Proventus kako bismo detaljnije istražili što možete konkretnije napraviti.

Želim vam puno strpljenja i sreće.

Dario Antić

magistar psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori