Djevojčica je tek krenula u školu i osjeća veliki strah što učiteljica smatra nemarom i nesigurnošću

Dijete je tek krenulo u prvi razred. Kod kuće sve naučeno ne može ispričati u školi. Od učitelja stižu poruke da je nemarno, te nesigurno (polovično naučila). Podnijeli smo zahtjev da se dijete prebaci kod druge učiteljice. Kod djeteta se javio

Poštovani, molim Vas za pomoć… Dijete je tek krenulo u prvi razred. Kod kuće sve naučeno ne može ispričati u školi. Od učitelja stižu poruke da je nemarno, te nesigurno (polovično naučila). Podnijeli smo zahtjev da se dijete prebaci kod druge učiteljice. Kod djeteta se javio strah – boli ju trbuh, ne može jesti… Ravnateljici to nisu dovoljni argumenti za premještaj djeteta. Škola traje tek 2 mjeseca. Molim pomoć, jer ne znam koja prava imam i što još mogu poduzeti. Kome da se obratim? Puno zahvaljujem unaprijed. VE
 
Poštovana,

Savjetovala bih vam da se konzultirate sa stručnim timom škole (prvenstveno s psihologom) u svezi vašeg pitanja. Naime dijete pri polasku u prvi razred osnovne škole ima pojačani strah od odvajanja, kao što je slučaj primjerice pri polasku u vrtić.

Jednostavno je potrebno neko vrijeme da se dijete prilagodi novoj situaciji, da se navikne na novi prostor, novu djecu, učiteljicu, raspored i dnevni ritam. Ukoliko je vaše dijete zatvoreno i senzibilnije vrijeme prilagodbe trajati će dulje, a mogu se javiti i tegobe poput boli u trbuhu, problemi s apetitom. Razlog toga naravno može biti i nešto drugo, primjerice da vaše dijete netko od druge djece zadirkuje, da se dijete boji učiteljice itd. Mislim da bi u prvom redu trebalo utvrditi uzrok ovih simptoma (to možete u suradnji sa stručnim timom koji čine psiholog, socijalni pedagog, pedagog- ovisi o školi) te onda krenuti dalje u rješavanje s ciljem da pomognete svom djetetu.

U tom smislu možete porazgovarati i s učiteljicom u svezi njene interpretacije djetetova ponašanja. Njena je slika da je dijete nemarno, objasnite joj da  se boji, smatra da je polovično naučila, objasnite joj da je nesigurna zato što se boji i ima tremu. Jako je bitno da svi zajedno djelujete kao tim radi dobrobiti vašeg djeteta.

Sretno,

Jelena, dipl.soc. radnik
Psihoterapeut
Centar Proventus