Djevojčica je rano progovorila, a onda odjednom poptuno prestala govoriti

Poštovani, imam curicu od 20 mjeseci. Kad ju pogledate mislili bi da ima 4 godine i više, visoka je i jaka, ali imamo problema s govorom. Imam sina 7 g i s njim nisam imala problema (s 2 godine je pjevao pjesmicu išo medo u dućan). Moja curica je rođena na vrijeme, bila je zdrava i prava beba. Puzanje je preskočila već je uz namještaj počela hodati s 11 mjeseci, a prohodala je s 16. Baš se pustila i nikad nije ni pala, stepenice obožava, shvaća ih kao izazov. Jako je zaigrana ali voli se sama igrati, voli se maziti i biti u centru pažnje. Imali smo fazu lupanja o pod, nabijanja glavom o zid, kreštanja i slično, al sve smo prešle. Jedina muka mi je govor. Jako rano je progovorila. Prva riječ je bila vava (imamo u dnevnom boravku staklena vrata i uvijek bi u hodalici došla i gledala psa kroz njih, govorila sam joj vava i to joj je prva riječ), zatim je vikala mama, tata, baba, aco (kao braco). Poslije je naučila “am” kad je gladna i “tak”, ali sad je već prošlo oko 4 mjeseca, a da ona ne želi govoriti ništa. Jednostavno sve što želi pokaže prstićima i rukama, služi se govorom tijela. Ako je gladna otvori frižider i donese jogurtića ili me primi za ruku i otvori vrata frižidera, ako je žedna donese mi čašu, ako želi gledati crtiće da mi laptop, ako je napunila pelenu ode u sobu i donese maramice vlažne. Jednostavno ništa ne želi reći. Jako ju je pogodilo odvajanje od mene jer radim, a ona u jaslice ide. Braco je prvašić, uz njega je naučila dok je učio brojat (tj. vikat da, ti kao dva tri) i sad sam skroz šokirana jer je prestala govoriti i ono što je znala. Ne znam što se dogodilo. Pedijatar nam je rekao da možemo napraviti pretrage, ali čisto me strah krenuti na to. Ona je jako pametna, kockice slaže, razumije puno stvari, sama zubiće pere… nadam se da je to faza jer ako je govorila od 10 mjeseci, sad ne želi, mislim da će opet i da ima nade. Oprostite na ovako dugom upitu ali jako sam zabrinuta. Molim savjet Vas stručnjaka da li da čekam još ili tražim pomoć? ona se zaigra sama, tu i tam joj izleti “tata” i jako se trudi s jezikom vrtiti i nešto izreći ali samo glas joj se čuje, ne želi ponoviti za nama i ne želi se isto tako odazvati na ime. sluh nije u pitanju jer je kao papiga naučila ponavljati kako tata hrče (proizvodi zvuk) i voli slušat pjesme i plesati i pedijatar je gledao sluh te je u redu Ne znam što misliti i reći. Hvala Vam puno. LP, Andrea

 

Poštovana mama,

teškoće koje navodite ukazuju na kašnjenje u jezično-govornom razvoju, što može, ali i ne mora ukazivati na postojanje teškoća u razvoju.

Osim same verbalne ekspresije, obratite pažnju i na način na koji dijete komunicira s okolinom, koliko je razumljiva njegova komunikacija (iako nije verbalna), te da li se i koliko koristi neverbalnim sredstvima (pogled očima, geste, vokalizacije, mimika, pokreti tijela).

Također su bitni i razlozi i situacije u kojima dijete komunicira. Da li komunicira samo u svrhu zadovoljavanja potreba (npr. kad želi piti ili jesti) ili i u svrhu dijeljenja iskustva (npr. da vam pokaže igračku s kojom se igra).

Zbog kašnjenja i stagnacije (moguće i regresije) u jezično-govornom razvoju preporučam da se obratite logopedu kako bi se napravila detaljna procjena i dobio bolji uvid u djetetove razvojne sposobnosti, a i kako bi dobili smjernice za daljnje načine poticanja Vašeg djeteta.

Asja Dubravčić
mag. rehab. educ., mag. logoped
Kabinet Korneo

ASJA DUBRAVČIĆ

mag. rehab. educ, mag. logoped.
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori