Djevojčica je nesretna u jasličkoj vrtićkoj skupini?

Poštovani, Javljam Vam se jer supruga i ja imamo jedan problem s našom trogodišnjom kćerkom N. Ove godine je krenula u vrtić i s obzirom na godine kada se upis vršio (imala je 2,5 god), upisana je u jasličku grupu. Po ljeti smo joj pričali o vrtiću te je pripremali. Naravno, imali smo problema kao svi roditelji prvih 2 tjedna za privikavanje, ali sve je prošlo super. U toj grupi bila je najstarija, a mogu reći i najnaprednija. Sama se oblači, jede, nuždu obavlja sama u toaletu (odviknuli smo je od pelena ovog ljeta). Tete u njenoj grupi su njome bile oduševljene, uvijek im je pomagala oko male djece dodavajući im pelene, maramice i stvari, igrala se sa svima te sudjelovala u svim aktivnostima. Do sada N. nije niti jednom izostala iz vrtića, što su i same tete spomenule da nije bila bolesna niti jedan dan. Inače N. već razgovjetno priča i sve što je pitate odgovori. 

U zadnja dva tjedna više nije toliko oduševljenja odlaskom u vrtić. Kažu nam tete da se lijepo igra, sudjeluje u aktivnostima, ali da se zadnjih 7 dana dosta povlači u sebe te da se igra sama i da s nikim ne priča (niti jedno dijete u njenoj grupi još ne priča!). I tu nam nastaje problem. N. je počela mokriti zadnjih 5 dana u gaće kada krene u krevet, te je zadnja dva dana pokakala opet u gaće. Supruga i ja smo ostali zatečeni time, te su nam tete rekle da je to normalno, ali da malo popričamo s kćerkom. U nekim trenucima doma se je počela ponašati kao mala beba, ponovo hoće piti iz boce i traži dudu, na što supruga i ja kažemo da je ona velika curica i da joj boca i duda ne trebaju. Pričali smo s N. kroz igru oko tih problema i došli smo do „laičkog“ zaključka da joj je možda dosadno u toj grupi jer se nema s kime igrati. Kada se N. igra sa svojim vršnjacima i starijom djecom od sebe u parku ili u stanu, to je sretno razigrano dijete s puno energije koje priča da je ne možete zaustaviti. U kratkim crtama to bi bio naš problem, te Vas molim za pomoć. Roditelji I. i L.

Dragi tata L.,

Predlažem Vam da se dogovorite za razgovor kod članova stručnog tima vrtića (pedagog, psiholog) i da zajedno utvrdite što se to događa s vašom djevojčicom. Prema ovome kako ste opisali, zaista bi moglo biti da joj je dosadno i nepoticajna sredina je čini nesretnom, zbog čega se javljaju svi navedeni problemi.

Budući da niste naveli, prepostavljam da u zadnjih 6 mjeseci nije bilo nikakvih traumatskih iskustava za N., poput nečije iznenadne smrti/bolesti ili nešto tome slično što bi moglo Vas potresti, a posredno i nju te biti uzrokom promjena u ponašanju i navikama?

Dakle, u razgovoru sa stručnim timom vrtića trebate razložiti navedeno i pitati za mogućnost prebacivanja Nike u stariju vrtićku skupinu.

Sretno!

Tatjana Gjurković,
dipl psiholog, certificirani terapeut igrom

Centar Proventus

 

TATJANA GJURKOVIĆ

dipl. psiholog i certificirani terapeut igrom
Centar Proventus

Moji odgovori