Djevojčica je nakon rođenja brata počela jako mucati, ima tikove i šapuće

Poštovana, moja djevojčica ima 3,5 godine. Već skoro godinu dana u navratima je prisutno mucanje. Prvi put se javilo kada mi se počeo primjećivati trbuh, potom kad je dobila brata. Sad (pola godine nakon prinove) mucanje se u sedam dana toliko intenziviralo da jedva govori, pri tome je jako toga svjesna (što u literaturi ne stoji) ima i tikove i u posljednjih nekoliko dana šapće dok govori. Logoped je rekao da se radi o jako teškom obliku za koji je teško dati prognozu. Uz to je dijete jako inteligento za svoj uzrast. Pitanje: da li uzrok može biti treći krajnik i da li je zaista kod tako malog djeteta nemoguće postići poboljšanje? Srdačan pozdrav! Miki

Poštovana,

mucanje koje se javlja kod djece ove dobi naziva se fiziološko mucanje i rijetko se uključuje u logopedsku terapiju.

Savjetovala bih Vam da pokušate kod kuće stvoriti mirnu atmosferu, djetetu se obraćajte sporim i tišim govorom te joj omogućite odgovore jednom riječju. I nipošto nemojte obraćati pozornost na mucanje ili djetetu ukazivati na zamuckivanja ili tikove (npr. govoreći: polako pričaj, ajde stani i udahni i sl.). Ako ide u vrtić ostavite ju kod kuće nekoliko dana. U slučaju da se tikovi i šapat nastave i nakon uvođenja novog ophođenja s djetetom potražite pomoć logopeda.

Postoje jako male mogućnosti da je treći krajnik uzrok mucanju. A uz pravilnu logopedsku terapiju (po potrebi) moguće je postići poboljšanje.

Stella Rožman, prof. logoped
Kabinet Korneo

STELLA ROŽMAN

prof. logoped
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori