Djevojčica je krenula u prvi razred i ima velike poteškoće s čitanjem

Naša kćerka je krenula u prvi razred i ima velike poteškoće sa čitanjem. Inače hodamo već godinu dana kod logopeda i nema baš velikog napretka. Kad piše diktat ili čita uvijek čuje samo prvo slovo i mijenja slova npr. slovo n zamijeni s m ili v zamijeni sa k. Mama Valentina

 

Poštovana mama,

teškoće o kojima govorite (“Kad piše diktat ili čita uvijek čuje samo prvo slovo i mijenja slova”) svakako ukazuju na poteškoće s čitanjem i pisanjem, što vjerujem utječe na cjelokupno usvajanje školskog gradiva. Polazak u školu predstavlja veliku prekretnicu u djetetovom životu.  Od tog trenutka zahtjevi koji se postavljaju na dijete postaju puno veći i od djeteta se traži da u kratkom periodu usvoji  mnoge vještine (npr. čitanje, pisanje,  učenje, …), što za dijete koje ima teškoće predstavlja dodatni izazov.

Čitanje je vještina koja se ne razvija spontano i zahtijeva učenje. Prije nego što dijete počne čitati ono treba usvojiti čitav niz drugih vještina. Mogući razlog sporog napretka Vašeg djeteta je to što nije u potpunosti savladalo sve predvještine nužne za čitanje i pisanje (npr. fonološka analiza i sinteza, fonološko pamćenje, grafomotorika). Također treba utvrditi uzrok djetetovih teškoća koji može biti povezan s teškoćama u vizualnoj percepciji i diskriminaciji (vidi “krivo” slovo), auditivnoj/fonemskoj diskriminaciji i percepciji  (čuje “krivi” glas ili čuje samo dio glasova u riječi) i/ili dodatnim jezičnim teškoćama.

Od dodatne pomoći može biti i  utvrđivanje djetetovog stila i modaliteta učenja, pošto  se pokazalo da djeca s teškoćama u čitanju često pokazuju specifičan stil učenja, a dobra “kontrola” okolinskih varijabli daje pouzdanije rezultate pri učenju.

Svakako  Vam savjetujem nastavak logopedske terapije, te da porazgovarate s logopedom o razlozima  Vaše zabrinutosti. U dogovoru s logopedom i po potrebi preporučam napraviti detaljniju procjenu djetetovih jezičnih sposobnosti.

 

Asja Dubravčić

mag. rehab. educ., mag. logoped

Kabinet Korneo

 

ASJA DUBRAVČIĆ

mag. rehab. educ, mag. logoped.
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori