Djevojčica je imala povišeni CRP. Treba li joj liječenje antibioticima?

Poštovani, dijete od tri godine je imalo povišenu temperaturu četiri dana za redom, odnosno temperatura bi se pojavila svaku večer, bila je preko 38 C, par puta i preko 39 C. Kod temperature od 39.6 C smo otišli na hitnu. Također je i kašljala i curio joj je nos. Jednom je iskašljala prozirnu sluz pomiješanu s malo krvi. Otišli smo na hitnu gdje je krvni nalaz pokazao CRP 59 te su joj prepisali antibiotik Klimicin 4,2 ml 2x na dan.

Pluća nismo slikali. Odlučila sam pričekati još jedan dan ali opet se navečer pojavila temperatura pa smo počeli s antibiotikom sljedeće jutro. Međutim dvoumim se da li sam dobro postupila jer rečeno mi je da tako povišeni CRP zanči neku upalu no ne ukazuje na to radi li se o virusnoj ili bakterijskoj infekciji. Čula sam npr. da takva povišena vrijednost CRP-a može značiti i npr. adenovirus. Inače i mnoga druga djeca iz njene vrtićke skupine su imala povišenu temperaturu. Mislite li da sam pogriješila što sam krenula s antibiotikom? Jer inače nisam zagovornik olakog propisivanja antibiotika. Puno hvala, zabrinuta mama.

Poštovana,

nalaz CRP uvijek se interpretira u sklopu kliničke slike, pa se očito liječniku činilo da je u pitanju bakterijska infekcija. S ovakvim nalazom, gledajući samo CRP, to može biti i bakterijska i virusna infekcija.

Nekada je to nemoguće odvagnuti sa stopostotnom sigurnošću, čak ni kada sve uzmete u obzir. Mislim da niste ništa pogriješili i nastavite do kraja s terapijom kako je planirano.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori