Djevojčica ima ponavljajuće upale krajnika, a pedijatar kaže da ih ne treba vaditi

Postoje apsolutne indikacije koje određuju treba li kod djeteta vaditi krajnike.

Djevojčica stara 4 godine stalno pobolijeva od upala krajnika. Prošle godine popila je 8 antibiotika tijekom godine, a njezina pedijatrica kaže da još ne treba vaditi krajnike. Sad nakon antibiotika, kojeg je pila 7 dana iz istih razloga, ima kašalj produktivni i temperaturu 37.2 koja se javlja navečer. Nema apetita i ne znam da li da je ponovno odvedem pedijatru jer mi na telefon kaže da je to moguće virus koji se nastavio na bakteriju međutim ta temperatura se ne javlja svaki dan. Malo je više iscrpljena i umorna nego obično. Što biste mi vi preporučili za krajnike? apifin

Iz vašeg pitanja nije razvidno ide li dijete u vrtić, koliko je od tih upala grla bilo streptokoknih, ima li problema s disanjem na nos i hrkanjem.  

Apsolutne indikacije za vađenje krajnika su ponavljane upale grla i to 7 puta u jednoj godini ili 5 puta u dvije uzastopne godine ili 3 puta u tri uzastopne godine. Zatim ponavljani peritonzilarni apscesi, otežano disanje na nos, cijeđenje niz stražnji zid ždrijela, hrkanje, te poremećaji sna.

Ako je vaša djevojčica tijekom prošle godine imala osam upala grla, mislim da je vrijeme da posjetite otorinolaringologa.

dr. Svjetlana Bela Klancir
spec. pedijatar

Poliklinika za dječje bolesti Sabol