Djevojčica ima duže od tri mjeseca kašalj popraćen sa sluzi. Kako joj pomoći?

Poštovanje, dijete od 16 mjeseci kašlje već 3 i pol mjeseca. Kašalj je izraženiji po noći iako spava na povišenom i u prohladnoj sobi. Na alergološkoj smo obradi bili u 5. mjesecu i na ništa od hrane joj nije pokazalo alergiju. Pokazalo je na nešto inhalaciono, ali to do 3. godine ne mogu detaljnije ispitati. Taj kašalj ne prestaje. Redovito čistimo nosić, inhaliram je, probali smo Bisolex sirupe na prirodnoj bazi, sljez, sve moguće lijekove i postupke za lakše iskašljavanje, ali ništa joj ne pomaže. Na nekoliko dana se smiri i onda opet počne. Nalaz krvi joj je pokazao alergiju na nešto i tad joj se baš vidio alergijski nadražaj nosa, očiju, kihala je i imala nadražajni kašalj. Pije Escontral sirup za alergiju ali taj kašalj koji je popraćen sa sluzi nikako joj ne prolazi. Molim vas možete li mi dati savjet što još da probamo i je li moguće da domaće kravlje mlijeko potiče kašalj. To nam govore sa svih strana ali ne razumijem kako joj izbaciti tako zdrav obrok i baš ga voli. Što joj dati kao zamjenu za kravlje mlijeko? Hvala

Poštovana,

najbolje je da Vas pregleda dječji alergopulmolog koji će temeljem svega odlučiti treba li dijete testirati na alergiju prema proteinima kravljeg mlijeka i isto izbaciti iz prehrane te uvesti semielementarnu formulu.

Također će vidjeti ako je kašalj tako stalan i ometa dijete, treba li uvesti nešto profilaktički poput inhalacijskog kortikosteroida ili montelukasta.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori