Djevojčica drži olovku s pet prstiju. Trebamo li to ispravljati?

Poštovani, djevojčica ima 5,5 godina i grafomotorika joj je dobro razvijena (kažu odgajateljice u vrtiću i logopedica koja je radila s njom), međutim nepravilno drži olovku (sa svih 5 prstiju) i kaže da joj je tako lakše, a isto tako piše i njen otac. U pregovorima smo da li to ispravljati ili ne, pa me zanima i Vaše mišljenje. Hvala unaprijed na odgovoru.

Poštovana,

svakako bi bilo bolje da djevojčica ima pravilan hvat olovke. On naime omogućava vrlo finu i preciznu grafomotornu izvedbu. Koliko je važan pravilan hvat olovke vidljivo je posebno u višim razredima kada se povećava količina gradiva, a samim time i količina teksta koji treba zapisivati.

Nepravilan hvat rezultirat će bržim zamorom prilikom pisanja, bojanja i crtanja, te linijama neujednačene kvalitete. Obratite pažnju i na pravilno držanje tijela vašeg djeteta dok piše, budući da nepravilan hvat olovke za posljedicu može imati i nepravilno držanje tijela. Naime, često se događa da dijete nepravilnim hvatom samo sebi zaklanja ono što piše pa taj problem pokušava riješiti na manje poželjne načine (sjedi pogrbljeno, okreće teku).

Kako Vaše dijete još nije krenulo u školu sigurno još i nije fiksiralo hvat olovke. Probajte do pravilnog hvata doći primjenom specijalnih pomagala za pisanje koji ne dozvoljavaju nepravilan hvat. Dobra predvježba bila bi igra kvačicama za veš koje se hvataju samo sa dva prsta. Na taj način osnažit ćete ta dva prstića i postići pravilan položaj šake za pisanje.

NATAŠA ČIČIN-ŠAIN

prof. defektolog
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori