Djevojčica (9) odjednom ima problema sa zaspavljivanjem

Molim Vas za savjet. Djevojčica od 9 godina već mjesec i više dana ne može noću zaspati. Jednom je trajalo čak do 3 sata ujutro. U krevet ide u 20 ili 20.30 i uvijek je tako bilo i sve je bilo ok. Sada je to postao veliki problem za nju i nas. Kaže da ju ništa ne muči, ni škola, već jednostavno ne može zaspati. Imamo čak 3 puta u tjednu trening (atletika), kada smo prva smjena u školi, ustajemo u 6 i 30, ali unatoč tome ona jednostavno ne može zaspati. Molim vas da nam pomognete. Da li da se brinem i da li je ovo normalna pojava kod djevojčica?

Draga mama,

vjerujem da Vam nije lako i da ste već zabrinuti zbog ritma spavanja Vaše djevojčice. Dugotrajno uspavljivanje zasigurno je situacija koja Vam otežava svakodnevicu i dobro je da razmišljate o tome kako bi joj mogli pomoći. U njezinoj dobi još je uvijek moguće javljanje različitih razvojnih strahova kojima ona možda ne pridaje toliko pažnje ali joj otežavaju da se opusti navečer i zaspe. Bilo bi dobro da uvedete neke umirujuće rituale navečer, ovisno o tome što voli. Npr. kupanje, lagana muzika, masaža, maženje ili nešto drugo što ju opušta i umiruje. Također, važno je da nekoliko sati prije spavanja ne gleda TV ili nešto slično što ju dodatno stimulira. Da bi lakše zaspala važno je da se i fizički i psihički opusti, odnosno da joj se um umiri i da joj tijelo ne bude napeto.

Svakako savjetujem da porazgovarate s pedijatrom koji bi Vam mogao pomoći provjeriti postoji li neki fizički aspekt koji može utjecati na kvalitetu njezina sna.

Kako bi možda mogli bolje razumijete zašto Vaša djevojčica u posljednje vrijeme ima više poteškoća sa spavanjem promislite o tome je li se neka značajna promjena dogodila u njezinom životu u posljednjih 6 mjeseci. Je li promijenila razred, školu? Jeste li se selili? Je li se dogodila neka promjena u obiteljskoj dinamici (razvod)? Je li možda izgubila neku blisku osobu ili kućnog ljubimca? Ako je na neko od ovih pitanja odgovor potvrdan, moguće je da djevojčici treba period prilagodbe i ponovnog uspostavljanja osjećaja opuštenosti i sigurnosti. Sretno!

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori