Djevojčica (9) ne obavlja svoje školske zadatke i neposlušna je

Poštovanje. Djevojčica od 9 godina počela se jako ružno ponašati pa i lagati. Njezina obaveza je da poslije škole ode do bake ili kući, da napiše zadaću i da tek nakon toga ima pravo na igru. Uporno poslije škole odlazi kod prijateljice, nastavlja se igrat i odlazi kući tek nakon što ju mi nekoliko puta nazovemo da krene kući. Razgovarali smo s njom, razumije zašto je važno da riješi zadaću odmah nakon škole i obećava da će popraviti svoje ponašanje, ali sljedeći dan opet po starom. Probali smo s kaznama: da joj na par dana oduzmemo telefon, da ne može koristit PC, gledati TV ali ništa ne pomaže. Pričali smo s njom da nam je već dosadno njoj davati kazne jer nismo ju rodili da bi joj davali kazne već da ju nagrađujemo jer svoje vannastavne aktivnosti fantastično obavlja. Ona se u tome slaže s nama, ali nema rezultata. Molim Vas za pomoć jer se bojim da ovakvo ponašanje ne preraste u nešto ozbiljnije. Mama

Draga mama,

na Vašem mjestu, pokušala bih razgovarati s djevojčicom i razumjeti zašto joj je toliko važno da odmah poslije škole ide prijateljici i igra se s njom, umjesto da slijedi dogovorena obiteljska pravila. Možda možete pregovarati, npr. ponuditi da ona doista odmah poslije nastave od na druženje, primjerice sat vremena, i da nakon toga ode kući raditi zadaću. Možda se možete dogovoriti da i Vaša kćer i njena prijateljica poslije ručka zajedno dođu npr. kod vas doma pa tamo zajedno pišu zadaću. Sigurno ima prostora i da dogovorite još nekoliko načina suradnje i s roditeljima prijateljice Vaše kćeri, ili da se vaše obiteljsko pravilo malo preformulira na obostrano zadovoljstvo.

Vašoj djevojčici očito je jako stalo do druženja s prijateljicom, da je počela ‘riskirati’ i odnos s vama kao roditeljima, pa bih svakako pokušala popričati s njom, s ciljem da razumijem to ponašanje. A iz razumijevanja će sigurno doći i odgovor na to što i kako da radite. Puno sreće!

Iskra Pejić, dipl. psiholog
Kabinet Korneo