Majka sam djevojčice od 6,5  godina koja ide u 1. razred. Ova 3 mjeseca koliko traje školska godina ponavlja da joj je dosadna škola, da joj se ne da ići u školu, da jedva čeka ljetne praznike. Objašnjavala sam joj da se mora ići u školu i da je obrazovanje važno, ali nije pomoglo. Kada treba raditi zadaću ona oklijeva i po pola sata. Ne želi učiti brojeve ni pisati u školi. Kada pišu ona ne želi pisati i učiteljica je opominje da počne pisati po 3-4 puta. Kada pišu test ona crta, igra se s gumicom, gleda okolo. Test počne pisati tek nakon što je učiteljica opomene. Na informacijama mi je učiteljica rekla da kada im nešto diktira, ona crta i vrti se okolo. Pokušala sam s kaznama (da nema crtića, igranja vani), ali bezuspješno. Inače je živahna i radoznala. Imam još jednu kći od 4,5 godina. Njih dvije se “bore” da dobiju našu pažnju. Očajna sam i molim Vas za pomoć. Unaprijed hvala!

Poštovana,

djeca su spontano vrlo znatiželjna i željna učenja i upijanja novih znanja. Problem se pojavi ukoliko dijete, iz nekog razloga, ne može savladati ono što se od njega traži. Tada se javlja otpor i odbijanje učenja novog. Djeca, kao i mi odrasli, ne žele raditi ono što im je teško i prezahtjevno jer žele biti uspješna, a to im ne polazi za rukom.

Iz svega što ste napisali mogu zaključiti kako Vaša djevojčica ima teškoće na području pažnje i koncentracije, ali vrlo vjerojatno i na nekim drugim područjima razvoja. Sve to otežava joj ovaj početak školovanja. Kako biste joj mogli pomoći i kako bi se probudio interes za školu i školske izazove svakako Vam savjetujem napraviti procjenu djetetovih znanja i sposobnosti (ukoliko ste iz Zagreba to možete učiniti i kod nas). Tek nakon učinjene procjene moći ćete dobiti konkretnije savjete za daljnji rad.

Borba za pažnju između vaše dvije djevojčice je normalna pojava i nije zabrinjavajuća ukoliko ne završava nekim ekstremnim ponašanjima ili pak promjenama u ponašanju. Razumijem da Vam je to vrlo zahtjevno. Starije dijete je krenulo u školu i to zahtjeva puno Vašeg angažmana a mlađe bi se igralo. Za početak je važno pomoći starijoj djevojčici da postane samostalnija u obavljanju školskih zadataka kako bi se Vama oslobodio prostor za mlađe dijete.

STELA HORVAT

prof. rehabilitator
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori