Djevojčica (6,5) ne želi raditi zadaću

Majka sam dviju djevojčica. Mlađa ima 4 i starija ima 6,5 godina. Naš problem je starija djevojčica koja ide u 1. razred. Prošla su 3 mjeseca i ona još uvijek ne želi pisati zadaću. Kada joj kažem: “D. napiši zadaću” ona odgovori” Neću!” Pokušala sam s kaznama da ne može ići vani na igru, ali ništa ne pomaže. Na informacijama mi je učiteljica rekla da ne piše zadaću redovno i da bi joj dala jedinicu da imaju ocjene zbog nepisanja zadaće. Očajna sam i molim vas pomoć! Unaprijed hvala! Mama K.

 

Poštovana,

prvi razred je period kada se usvajaju radne navike pa je stoga izuzetno važno da postavite pravila kojih ćete se pridržavati. Dosljedno i sustavno praćenje rada Vašeg djeteta kao i sustav nagrada i kazni koje ćete dogovoriti zajedno sa svojim djetetom, dovest će do organiziranosti i odgovornosti djeteta. Objasnite svojoj djevojčici da je škola njena obaveza i da vjerujete u njene sposobnosti da obavi zadatke koji su stavljeni pred nju. Budite joj od pomoći ali ne preuzimajte njene obaveze na sebe.

Ukoliko unatoč svemu dijete odbija izvršavati svoje zadaće bilo bi potrebno provjeriti ne radi li se o nekoj prikrivenoj teškoći zbog čega je djevojčici gradivo preteško, pa je to uzrok otporu prema radu.

Nataša Čičin – Šain, mag.rehab.educ.

Kabinet Korneo

 

NATAŠA ČIČIN-ŠAIN

prof. defektolog
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori