Djevojčica (6) je u vrtiću nuždu obavila u gaćice bez nekog posebnog razloga

Poštovana, jučer se moja djevojčica u dobi od 6 godina u vrtiću pomokrila u gaće, a nakon pola sata i pokakala u gaće. Nije mi rekla točan razlog zašto se to desilo, ali ne vjerujem da nije stigla do wc-a. To me sad jako brine te Vas molim za mišljenje.

Draga mama,

vidi se da ste brižna majka koja se trudi razumjeti svoje dijete i jako Vas je zabrinulo neočekivano ponašanje vaše djevojčice.

Ovo što ste opisali moglo bi biti svojevrsno istraživanje i iskazivanje znatiželje vaše djevojčice, te ukoliko se takvo ponašanje ne ustanovi kao rutina, ono ne bi trebalo zahtijevati Vašu zabrinutost. Ako se to ponovi jednostavno nemojte tome pridavati pažnju, komentari poput „to nije lijepo“ ili „ti si već velika za to“ mogu joj potaknuti stres i neugodne emocije te duže zadržati njezin fokus na tim radnjama.

Kao neki putokaz u njen unutarnji svijet emocija mogu Vam poslužiti pitanja kao: Što se događalo neposredno prije nego je izvršila nuždu u gaćice? Da li ju je nešto mučilo? Da li se dogodila neka velika promjena u njezinoj okolini (promjene mjesta stanovanja, odlazak/dolazak nekog od članova obitelji/ promjena odgajateljice u vrtiću)?

Ako imate ikakva dodatna pitanja ili potrebu za dodatnim informacijama slobodno nam se javite.

Lijep pozdrav,

Ivana Knežević, magistra psihologije

Centar Proventus

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori