Imam kćer od 6 i pol godina i ove jeseni će krenuti u školu. Već skoro godinu dana u određenim situacijama govori kao malo dijete: tankim glasićem, tepa, jako sporo izgovara riječi. Naravno, zna ona i “normalno” govoriti. Najčešće se to događa kada se želi umiliti, kad nešto želi dobiti, kada nešto recitira ili pjeva. Pored toga je i jako osjećajna, pa su suze spremne jurnuti na i najmanji poticaj. Bojim se da bi je zbog toga mogli zadirkivati kad krene u školu. Inače ima puno prijatelja, jako je bistra i poslušna, pa sa njom stvarno nije teško. Probali smo u početku to ignorirati, pa kad to nije dalo rezultata, pokušali smo joj objasniti da je jednako draga i slatka kad priča “normalno”. Ne bih joj voljela stvarati neki pritisak oko toga, pogotovo nakon što mi je jednom prilikom rekla da se ona trudi “normalno” govoriti. Ne znam kako pravilno postupiti, pa bi mi svaki savjet dobro došao. Mi

Draga mama,
S obzirom da imate bistro, poslušno dijete koje ima puno prijatelja i s kojom nije teško, na vašem se mjestu ne bih previše brinula. Postoje različiti razlozi zašto dijete u određenom periodu počinje tepati, tj. zašto dolazi do regresije u govoru.

Jedan od čestih je kada dobije mlađeg brata ili sestru pa na taj način žele privući „oduzetu“ pažnju. Osim brata ili sestre takvo što može okinuti bilo koja nova beba u njenoj okolini.
Drugi razlog koji može biti da su na nesvjesnoj razini zaključili da na taj način mogu dobiti ono što žele. Čini mi se da bi to mogao biti razlog, jer ste i sami rekli da to čini kada se želi umiliti ili kada želi nešto dobiti.

Razgovarajte s njom normalno, nemojte pridavati pažnju njenom tepanju. U slučaju da je ne razumijete recite joj to i zamolite ju da kaže normalnim glasom. Svakako joj nemojte dopuštati da čini nešto samo zato što tepa. Ukoliko je to postala njena strategija slobodno joj razbijte istu. Možete joj i objasniti da neće dobiti nešto zato što tepa.

Što se tiče škole nemojte se „još“ brinuti u vezi toga. Trenutno ne znate kako će se ona ponašati u školi. Djeca vrlo često jedno lice pokazuju kod kuće, a drugo u odnosima s vršnjacima. Nije isključeno da vaša djevojčica u školi neće tepati niti pokazivati emocije, na način kako to čini kod kuće.

Ukoliko se već sada brinete mogli biste joj neverbalnim porukama prenijeti brigu te bi se moglo dogoditi da osjeti anksioznost u svezi škole, a da ni njoj samoj ne bude jasno zbog čega. Zbog toga samo se opustite, ignorirajte tepanje i ispravljajte ju kada ju ne razumijete. Sigurno će prestati s tom navikom. Znate li i jednu osobu koja tepa u odrasloj dobi?

Lijepi pozdrav,

Jelena Vrsaljko, Centar Proventus

JELENA VRSALJKO

dipl. soc. radnik, NLP trener, psihoterapeut
Centar Budi svoj

Moji odgovori