Djevojčica (6) jede samo nekoliko namirnica, ne želi probati ništa novo ili drugačije

Pozdrav, imam kćerku koja za mjesec dana puni 6 godina. Kao beba nije voljela piti mlijeko uopće, a kad je počela dohrana, tada je počela zapravo normalno jesti. Do 3. godine je jela sve. Kuhano, voće, povrće, baš sve. No onda je odjednom počela odbijati hranu i po malo izbacivati namirnice. Sada ne jede voće ni povrće, od ljetos je i juhu izbacila. Hrana joj se svodi na sve čisto, dakle rižu, tjesteninu, krumpir na sve načine, ali mora biti isključivo čista namirnica. Od mesa jede samo pohanu piletinu i ribice. Voli mlijeko, vrhnje i jogurte, obične i voćne. Od peciva samo perec i kroasan. Kruh, namazi i prerađevine ne dolaze u obzir, kao ni razni umaci. Ne znamo više što napraviti. Nema šanse da proba nešto novo ili drugačije. Obraćali smo se pedijatru u više navrata, koji ne želi ni krvnu sliku pregledati. Po njegovom, nije neuhranjena i normalno napreduje. Ima 115 cm i 22,9 kg.

Probali smo joj praviti smoothije i hranu servirati na razne zanimljive načine, ali ne prihvaća. Nudimo hranu kad je doručak, ručak, večera, slatkiš dobije samo i isključivo ako jede, isto tako i sok. Dajemo najviše vodu da pije. Ne razumijemo odbijanje hrane pogotovo kuhanog i voća. Narežem joj bananu ili jabuku i to može deset dana pored nje stajati, ali ona neće ni pogledati. Trenutno smo kupili Sanostol sirup s dodatkom željeza. Nije bila u ovih pet godina boležljiva. Malo je u zadnja dva mjeseca kupila viroze jer je tek krenula u vrtić pa vjerojatno zbog kolektiva.

Moje pitanje je da li je to normalno za predškolsku djecu i da li je to nekakva faza prolaznog karaktera? Trebamo li se ozbiljno zabrinuti pošto ne jede voće? Imam i starijeg sina od 14 godina i on jede normalno. Naravno da ima namirnica koje ne želi jesti, ali u principu jede ok. Hvala na izdvojenom vremenu i odgovoru. Pozdrav.

Odgovor:

Poštovana,

ne brinite, radi se o tipičnom ponašanju za ovu dob. Vjerujem da je prolazno. Vaše dijete će na kraju jesti onako kako vi jedete. Ako vi nemate naviku jesti voće, neće ga ni ona jesti, ako imate hoće. Samo joj dalje nudite raznoliku hranu.

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori