Djevojčica (3,9 godina) teško prihvaća svako odvajanje od majke, ali i druge djece

Poštovani, imam djevojčicu starosti 3 godine i 9 mjeseci. Previše je emotivna. Ja radim u prosvjeti samo tri dana u tjednu. Počela sam raditi kad su njoj bila samo dva mjeseca. Moje radno vrijeme je jako kratko, ali bez obzira na to, ona uvijek plače kad trebam na posao. Plače i kad neko dijete ode od nje. Trenutno je čuva baka. Pokušavali smo i s vrtićem, išla je tri mjeseca, ali ni to nije izdržala. Svaki put joj objasnim da ću brzo doći, kupim joj uvijek nešto kad dolazim s posla, ali ništa ne uspijeva. Ona prilikom svakog mog odlaska plače, vrišti i grči se. Bojim se za svoje dijete.

Draga E.,

razumijem Vašu zabrinutost, sigurno Vam nije lako gledati svoje dijete dok plače, grči se i vrišti svaki put kada Vi odlazite negdje. Vjerujem da se na kraju i Vi sami zbog toga osjećate loše.

Intenzivno plakanje djeteta prilikom odvajanja indikator je da se dijete ne osjeća dovoljno sigurno kada se odvaja od nekoga, prvenstveno od Vas. Iz napisanog teško je zaključiti je li posrijedi neki događaj koji je pojačao taj osjećaj nesigurnosti koji je u određenoj razvojnoj fazi normalan i naziva se separacijska anksioznost. Ukoliko traje duže ili se ne smanjuje, a nije bilo nikakvog događaja koji je mogao potaknuti takvo ponašanje moguće je i da je takvo ponašanje posljedica dječjeg temperamenta. Neka djeca se naprosto brže, a neka sporije prilagode novim situacijama. Odlazak roditelja ili djeteta s kojim se igraju bitno mijenja situaciju i dijete se treba prilagoditi novim okolnostima. Nekoj djeci je to jednostavno teže, treba im duže vremena i više podrške da prihvate promjenu. Isto tako djeca se razlikuju po intenzitetu reakcije. Pitam se reagira li vaše dijete intenzivnije u različitim situacijama (kada je sretno skakati će, glasno se veseliti, kada je ljuto plakat će, vrištati) ili ima burniju reakciju samo kada netko odlazi (prvenstveno Vi)?

Na kraju, djeca zaista mogu osjetiti našu zabrinutost i nesigurnost zbog čega je bitno da se i Vi opustite i vjerujete da će Vaše dijete biti dobro dok Vas nema kako bi i dijete osjetilo veću sigurnost. U tom kontekstu bilo bi dobro da razmislite kako se vi osjećate kada se odvajate od Vašeg djeteta. Ukoliko primijetite da je i Vama teško prilikom odvajanja ili ukoliko svako odvajanje nastavi biti teško Vašoj djevojčici pozivam Vas da nam se slobodno javite kako bismo kroz razgovor detaljnije istražili što se događa.

Sretno,

Dajana Blažević, magistra psihologije

Centar Proventus

DAJANA BLAŽEVIĆ

magistra psihologije
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori