Djevojčica (3) slabo jede i miris hrane ju tjera na povraćanje

Poštovana, mama sam 3-godišnje curice koja već dvije godine odbija jesti slanu hranu. Jedino što želi su krumpir, ponekad juha i pizza, i slatkiši naravno. U zadnje vrijeme što god joj ponudimo za pojest, smeta joj miris i tjera ju na povraćanje. Pogotovo na meso. Traži da jede u drugoj prostoriji jer ne može podnijeti miris hrane. Zdravo je dijete, ima 18 kg i pedijatrica kaže da se ne brinemo i da će ona početi jesti s vremenom. Mene zanima koji je razlog da se to događa i kako joj pomoći?

Poštovana,

to su znaci izbirljivosti i donekle selektivnosti u jelovniku, s preferiranjem slatkih okusa. Ono što je pozitivno je da je lijepo uhranjena. Za početak reducirajte slatkiše, na taj način da ih date samo da se zasladi iza ručka. U ostalo vrijeme trebaju biti nedostupni i izvan njezinog vidokruga.

Pokušajte ju dodatno animirati lijepo serviranom hranom i njoj dajte da pomalo sudjeluje u pripremanju hrane. Ako se izbirljivost nastavi kroz naredni duži period, treba potražiti stručnu pomoć, prvo gastroenterologa, a onda ako treba dalje i terapeuta za hranjenje.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori