Djevojčica (15 mjeseci) jako je gadljiva, često povraća i odbija žvakati hranu

Poštovani, moje dijete od 15 mjeseci ponekad povrati hranu koju jede u toku hranjenja ili ubrzo nakon jela i to se događa tako da se strese (zgadi se), promijeni boju lica (problijedi) i povrati kroz nos i usta. Ovo se  počelo događati prije 2 mjeseca, no i ranije je znala povraćati hranu, ali ne ovako često kao sada. Nekoliko dana je sve ok, pa povraća, pa je opet zatišje do narednog povraćanja. Dogodi se da povraća nekoliko puta tjedno i ne svaki obrok.

Inače povraćanje nije na neku određenu vrstu hrane već na bilo koju vrstu jela. Jelovnik ishrane nam je oskudan jer dijete ne prihvaća većinu namirnica, ne želi nikakvo voće osim banane, ne želi jogurt, kiselo mlijeko, palentu, sokove. Jede samo kupovnu kašicu od griza pomiješanu s kupovnom kašicom od šljiva ili kruške, frutolino, mlijeko s keksima i od slane hrane krumpir u kombinaciji s mrkvom, tikvicom, graškom i telećim mesom s malo maslaca.

Jede isključivo blendiranu hranu. Ako osjeti i malo veći komad hrane, odmah složi grimasu da povrati, zgadi se ili povrati, ili zatvori usta i neće više jesti iako ima sve zubiće (osim trojke i petice). Pokušavam joj davati koricu kruha ili keksa da bi učila žvakati, ali ona odgrize veći komad i spremi se povraćati. Veoma je gadljivo dijete, hranjenje mi je postalo noćna mora, bojim se svaki put kad sjednemo za stol što će se dogoditi. Hoće li pojesti ili povraćati. Toliko se bojim da više ne mogu ni normalno funkcionirati.

Da napomenem da dijete ima tri obroka u toku dana (doručak, ručak i večera u količini ne većoj od zapremnine teglice od 190 grama) i jedna užina – AD mlijeko 150 ml koje pije danju dok spava jer počevši od 4 mjeseca života, beba uzima mlijeko samo u snu, nikako u budnom stanju i nitko od pedijatra kod kojih sam bila zbog ovog problema nije mi znao odgovoriti zašto se to događa. Jedanput do dva puta joj noću dok spava dajem po 150 ml ad mlijeka zbog slabijeg napredovanja u kilaži. Dijete sada ima 9450 g, rođena je s 3600 g, ali pedijatri mi kažu da je kilaža djeteta u redu.

Krvna slika joj je odlična, dijete je raspoloženo, temperamentno, ne pokazuje znakove da je muči trbuščić, nakon što povraća ponaša se normalno kao da ništa nije bilo i nije malaksala.

Molim vas vaše mišljenje, što bi moglo biti uzrok povraćanja i zašto je dijete tako gadljivo, zašto povraća i kroz nos i kroz usta, može li se samo preko ultrazvučnog pregleda abdomena doći do neke dijagnoze što bi moglo biti razlog ovog povraćanja i koliko je ovo opasno po djetetovo zdravlje? Oprostite na dugom postu, ali sam se trudila da dam više informacija kako bi mogli dobiti jasniju sliku situacije. Srdačan pozdrav, svako dobro i unaprijed hvala na odgovoru.

Poštovana,

vašoj djevojčici očito ne odgovaraju neke teksture, ali i okusi na što se sporije prilagođava. Nemojte joj davati koricu kruha, niti takve zalogaje u kojima se može zagrcnuti. Ipak, postupno joj po malo dajte sve krupnije miksano, tj onoliko krupno koliko može jesti, a da joj ne ide na povraćanje i da se ne zagrcava. Možete potražiti i stručnu pomoć tj. postoje načini tj.tehnike kako to popraviti kroz koje Vas vode osobe za to educirane, tzv. ” terapijsko hranjenje”. Ako dijete sve češće povraća tada  se ipak odlučuje na određenu obradu kako bi utvrdili da nema organskog uzroka, za što je nužno da dijete pregleda gastroenterolog.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori