Dječaku (7) “bježi” vodenkasta stolica kod ispuštanja vjetrova

Dobra večer. Majka sam sedmogodišnjeg sina. Prije dvije godine mu se počelo događati kada pusti vjetar da mu poleti u gaće vodenkasta stolica. Naravno pratila sam i nakon par dana sam ga odvela pedijatrici koja mu je prepisala čepiće da si isprazni crijeva i nutri drink. Međutim niti to nije pomoglo. Odlučila sam ga ponovno odvesti i objasniti da mi je dijete krenulo u školu i da se zbog toga stidi.
Nije mi puno pomogla. Rekla mi je da nastavim s istom terapijom, međutim nema rezultata pa sam ga odlučila odvesti u Zagreb u Klaićevu ali do tada imam još mjesec i pol.
U panici sam i ne znam više što da radim. Molim vas za savjet. Hvala.

ODGOVOR:

Poštovana,

u ovom slučaju zaista je potreban pregled dječjeg gastroenterologa, a vjerojatno će trebati učiniti i pretragu koja se zove anorektalna manometrija, za procjenu funkcionalnosti samog mišića i osjeta kao i evakuacije stolice. Do tada nastojte svaki dan u isto vrijeme, najbolje iza većeg obroka kada se crijeva prirodno pokrenu, provoditi toaletni trening tj. poslati dječaka na zahod u pravilnom položaju da pokuša tiskati kako bi evakuirao stolicu na vrijeme i izbjegli se bjegovi koje spominjete.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori