Dječak zamuckuje, ali nas šalju dječjem psihologu

Imam sina koji je navršio 4 godine, bili smo kod logopeda jer mi malo zamuckuje, a logoped nam je predložio da pođemo s njim kod dječjeg psihologa, radi mišljenja. Ja stvarno više ne znam kako bi postupila s njim, histerizira kada nije po njegovom, tuče se, plače… Ima malađu seku i nju isto lupi, ne želi pričati sve mu je “ne znam”. Ništa me ne sluša, sve po svojem radi. Kada negdje idemo drugačiji je, ne želi niskim razgovarati, teško da progovori s nekim koga ne poznaje, ali tu se ponekad i belji i čudne face radi. S djecom se ne igra ako odemo nekuda, dok god se ne opusti, a onda počne jako biti zločest. Sama sam s njima, a suprug kao da nije zainteresiran da mi pomogne. Što da radim, kako da se postavim prema njemu? Jezero

Mucanje kod djece između 2. i 5. godine vrlo je česta pojava. Vezana je uz intenzivan razvoj mišljenja koji je u neskladu s razvojem govornog aparata i bogatstvom rječnika. Naime, kod male djece dolazi do fiziološkog zapinjanja u govoru upravo zbog bujice misli koje dijete nije u stanju pretočiti u riječi i tečan govor. S razvojem, postepeno se ovaj oblik mucanja gubi.

Ponašanje Vašeg djeteta možda je reakcija na probleme s govorom s kojim se Vaše dijete nosi u posljednje vrijeme. Međutim, osim razvojnog mucanja, mucanje kao zastoj u govoru vrlo je često  povezano sa psihom te je samo manifestacija nestabilnog i ranjivog živčanog sustava. Mucanje se češće javlja kod psihički osjetljive djece.

Ukoliko je logoped procjenio da se radi o fiziološkom mucanju i uputio Vas na pregled kod dječjeg psihologa mogao bi to biti pravi put ka rješavanju problema.

Stella Rožman, prof. logoped
Kabinet Korneo

STELLA ROŽMAN

prof. logoped
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori