Dječak se riješio pelene prije 1,5 godine, a sad ponovno mokri u krevet

Pozdrav, imam sina od 4 i pol godine, koji često po noći mokri u krevet. Iz pelene je izašao malo prije 3. rođendana, i od tada bi mu se tek ponekad dogodilo da se probudi mokar, a znao se i probuditi po noći i tražiti da ga odvedem na zahod. Veći problem nastao je sredinom siječnja ove godine. Od tada je jedno vrijeme svaku večer bio mokar, sve dok suprug i ja nismo “dogovorili smjene”, i vodimo ga ujutro 2 puta, u 2 h i u 6 h na zahod. U slučaju da zakasnimo ili zaspemo, on u 3 h ili u 7 h već bude mokar. Uz to, svaku večer prije spavanja sam obavi zahod. U početku smo se znali ljutiti na njega, ali smo shvatili da ne može sam to kontrolirati, pa smo promijenili pristup. Vadili smo nalaze za krv i urin, i uredni su. Po danu je sve u redu, sam ide na wc, a pred spavanje ne pije puno tekućine. Od važnijih promjena bih naglasila da smo u srpnju 2016. preselili u drugi stan, što je tada sasvim uredno prihvatio, a tada je prešao iz malog krevetića u svoju sobu i “pravi” krevet. Također smo za zimske praznike bili na putovanju, u posjet rodbini, što je dobro prošlo, a isto putovanje smo imali i lani. Tamo je u 2 tjedna jednom smočio krevet. Pri povratku sa puta je i počelo ovo mokrenje. Dodala bih još i to da ima velik fond riječi, ali još ne govori skroz “čisto”, te u svibnju ove godine imamo zakazano vađenje adenoidne vegetacije (trećeg krajnika). Hvala.

Draga mama,

vjerujem da vas brine to što Vaš dječak mokri po noći u krevet. Ono što mi iz Vašeg pisma nije jasno je li on nekada imao period kada je uspio uspostaviti kontrolu mokrenja po noći pa da je onda u nekom trenutku opet počeo mokriti ili nikada nije imao period dulji od 6 mjeseci da ne mokri po noći u krevet. Ovisno o tome je li primarna ili sekundarna enureza u pitanju moguća su i različita objašnjenja. U svakom slučaju dobro je što već bili kod liječnika ali po navedenim pretragama koje ste obavili ne znam je li moguće isključiti fiziološke poteškoće.

Naime, uz provjeru postojanja infekcija bilo bi dobro ustanoviti radi li se možda o smanjenom mjehuru, hormonalnoj neravnoteži, bolestima mokraćnog sustava ili nekom drugom fiziološkom problemu. Ako je fiziološki sve ok, tek onda se može razmišljati o nekim psihološkim faktorima (pod kojima bi onda mogli razmatrati značajne promjene koje ste naveli da su se dogodile). U svakom slučaju važno je pokazati dječaku da ga razumijete i pohvalno je što ste već sami uvidjeli da on to ne radi namjerno i da ga ne treba kažnjavati.

Vjerujem da Vama i Vašem sinčiću ovakva situacija stvara određenu dozu napetosti i frustracije. Naravno, Vaš sin u dubokom snu zaista nema kontrolu nad svojim mjehurom. Vjerojatno je i sam svjestan svojeg ”razvojnog izazova” što može dovesti do pada samopoštovanja, pogotovo kada se počne uspoređivati sa svojim vršnjacima. Važno je ne posramljivati dijete kada mu se to dogodi, već mirno i bez previše komentara presvući krevet i dijete. Također, možete postepeno i njega uključiti u zajedničko pospremanje kreveta kako bi i on preuzeo dio kontrole u rješavanju situacije. Ono što mu je sada potrebno je razumijevanje i podrška od strane cijele obitelji. Kroz taj proces, svakako je važno da razgovarate s djetetom i smanjite mu strahove i nelagodu vezane uz mokrenje u krevet. Kako biste mu pokazali svoje razumijevanje možete mu i reći da nekoj djeci treba više vremena za to i da ste mu Vi uvijek podrška.

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori