Dječak je u prvom razredu u potpunosti nezainteresiran za školu

Pozdrav, imam dečkića koji je krenuo u prvi razred. Dijete je skroz nezainteresirano za školu. Sljedeći mjesec navršava sedam godina i kod kuće s njime vježbam slova. U školi je nezainteresiran i “švrlja brlja.” Zanima me je li moguće da je dijete još nezrelo za školu? Imam još dvoje djece koja su sad prvi razred srednje i peti razred s kojima sam učila i vježbala.

Draga mama,

dobro je što ste osjetljivi na potrebe djeteta i posvećeni njegovoj prilagodbi na školu. Većini djece pri polasku u školu potreban je određen period kako bi se priviknuli na nova pravila i obaveze.

Polazak u osnovnu školu prvi je susret djeteta s jasnim i nedvosmislenim zahtjevima društva o tome što mora naučiti i postići. S obzirom da se djetetovim polaskom u školu mijenjaju i obaveze i odgovornost roditelja, nije neobično da su i roditelji zabrinuti. Brine ih kako će se dijete snaći u novoj sredini, hoće li udovoljiti zahtjevima škole, hoće li se sprijateljiti s drugom djecom…

Zabrinuti ste jer smatrate da Vaš sin nije dovoljno zainteresiran za školu i mislite da ne napreduje dovoljno dobro. Možda mu samo treba malo više vremena za prilagodbu na novo razdoblje svog života u kojem se od njega očekuje ispunjavanje određenih obaveza i odgovornost. Ukoliko s njim vježbate kod kuće obratite pažnju na to da to vježbanje i učenje bude u pozitivnom i ohrabrujućem tonu za njega. Možda ga možete probati malo motivirati i potaknuti njegovu želju za učenjem i vježbanjem tako što će te osmisliti nagrade (na primjer: neka zajednička aktivnost Vas i djeteta, odlazak u park…) koje slijede nakon dobro odrađenih vježbi i učenja. Također, kada vježbate s njim i vidite da je počeo gubiti koncentraciju, da mu je teško sjediti i sl., onda napravite pauzu u kojoj ćete npr. sjesti s njim na pod i poigrati se. Nakon toga opet se vratite na zadatke. Važno je da mu proces vježbanja pisanja ne bude prezahtjevan kako ne bi stvorio dodatnu odbojnost spram škole.

Još bih samo predložila da popričate sa učiteljicom o Vašim brigama jer Vam možda ona može dati svoju procjenu koliko ponašanje Vašeg sina odstupa od druge djece ili se radi o uobičajenom privikavanju na školske obaveze.

Sretno!

Ivana Knežvić, magistra psihologije

Centar Proventus

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori