Dječak od godinu dana ne pokazuje prstićem, ne maše i ima tikove glavicom. Trebam li se brinuti?

Dijete ima 11,5 mjeseci. Imao je dijagnozu hipotonus. Vježbicama je riješio većinu problema, na vrijeme počeo sjediti i puzati. Sada hoda uz namještaj. Veseo je i voli se igrati skrivača po kući, pljeska rukama kad mu kažem “bravo”. Naučili smo ga u slikovnici da prepozna medu, macu… Međutim, ne pokazuje prstom na predmete, ne maše “pa pa”. Uspostavlja kontakt očima, često se smije tokom igre. Prepoznaje tatu kada dođe kući, jako mu se veseli. Nekad se okrene kada ga zovem imenom, nekada ne. Samostalno vozi autiće. Zna pronaći autić u igračkama kada mu to kažem.

U zadnje vrijeme je počeo izvoditi određene tikove. Ispočetka je vrtio glavom lijevo-desno kada mu kažem “ne ne”. Sada to radi bez ikakvog povoda. Maše rukama gore dolje. Kada gleda TV kao da se “isključi”, pa ako stanem između TV-a i njega odgurne me rukom i nastavi gledati TV. Na “halo halo” stavi telefon ili ruku na uho. Ti tikovi i nepokazivanje prstom i nemahanje “pa pa” me brinu kao znakovi autizma. Imam li razloga za zabrinutost?

Poštovana,

dijagnoza hipotonusa potaknula Vas je da vrijedno vježbate s Vašom bebom i takve vježbe rezultirale su urednim motoričkim razvojem. Jednako tako, važno je poticati i interakciju s djetetom kako bi uredno razvilo združenu pažnju, govor, imitaciju, funkcionalnu igru itd.

Dakle, i dalje je potrebno aktivno se baviti djetetom, usmjeravati njegovu pažnju, poticati interakciju i igru. Stoga prvenstveno savjetujem smanjiti izloženost ekranima (tv, kompjuter, tablet, mobitel) na najmanju moguću mjeru. Izloženost ekranima u tako ranoj dobi može dovesti do pojedinih simptoma koje vežemo uz autizam iako se zapravo ne radi o njemu.

Ono što opisujete u ponašanju Vašeg djeteta kao pljeskanje rukama za „bravo“, situacijsko razumijevanje govora, praćenje Vaših jednostavnih uputa i naloga, funkcionalna upotreba predmeta (stavljanje telefona na uho za „halo-halo“) odgovara kronološkoj dobi i dobri su pokazatelji.

Izostanak pokazne geste, nesustavno odazivanje na ime kao i tikovi koje ne opisujete dovoljno precizno mogu biti zabrinjavajući faktori na koje treba obratiti pažnju. Ukoliko se takvo ponašanje neće mijenjati svakako je potrebno posjetiti stručnjaka. Uzroci ponašanjima koja opisujete, a koja Vas zabrinjavaju, mogu biti različiti (ne nužno autizam) ali im je svakako potrebno utvrditi uzrok i uključiti dijete u ranu intervenciju po potrebi.

NATAŠA ČIČIN-ŠAIN

prof. defektolog
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori