Dječak od antibiotika dobiva infekcije kože oko spolovila

Poštovana doktorice, imam sina od 18 mjeseci. Zbog jakog kašlja i curenja iz nosa dobio je Zinat antibiotik prije nekoliko dana. Pio ga je 4 dana, a nakon toga smo prestali s terapijom jer mu se zacrvenila koža oko spolovila i samo spolovilo se upalilo. Nakon toga smo mazali sudokrem te nistatin i geramicin po savjetu našeg pedijatra. Koža mu se počela obnavljati ali se vratio kašalj. Prošlo je samo dva dana da smo na Klavocinu i još ga tri dana mora piti, ali mu se opet počinje koža crvenjeti. Što da radimo? Nastaviti s terapijom ili prestati?

Poštovana,

respiratorne infekcije u djece vrtićke dobi su najčešće virusne te nije potrebno primjenjivati antibiotik u liječenju, jer antibiotik djeluje samo na bakterije. Prije odluke o liječenju, liječnik svakako mora pregledati dijete i učiniti eventualno potrebne laboratorijske nalaze. Ako klinička slika i laboratorij govore u prilog virusa nije potrebno liječenje antibiotikom.

Promjene na spolovilu su najvjerojatnije posljedica gljivične infekcije koja se zna javljati uslijed primjene antibiotika.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori