Dječak od 8,5 godina noću mokri u krevet, sve smo probali, ali bezuspješno

Poštovani, moj sin je dječak od 8,5 godina. Još uvijek noću mokri u krevet. Bili smo kod nefrologa, svi nalazi uredni. Idemo dječjem psihologu već 5 mjeseci i jedno vrijeme je bilo malo bolje, a sad se stanje opet pogoršalo. On piški i po 4, 5 puta noću. Čvrsto spava, ne može se razbuditi, veliki je emotivac. Imali smo svega 2-3 suhe noći i to kad bi ga budili da ide mokriti. Koristimo i homeopatiju. Čak i noćni alarm, koji jedino on ne čuje. Ništa ne pomaže. Jučer mi je medicinska sestra kod zubara nevezano za išta rekla da ima izrazito velike krajnike i da bi to trebao skinuti. Inače nije često prehlađen niti bolestan. U obitelji s obje strane postoji genetska predispozicija za primarnu eneurozu. Nismo bili kod ORL. Mogu li krajnici biti problem? Zabrinuta mama

 

Poštovana,

problem noćnog mokrenja se u ovoj dobi liječi monoterapijom ili kombinacijama, ovisno koji od patomehanizama prevladava, što se zaključuje temeljem anamneze, kliničke slike i osnovnih pretraga.

Ako je u oba roditelja pozitivna enureza šanse da će dijete imati enurezu su velike, čak 70-80%.  Vrlo je sumnjivo da ako Vaš sin mokri i više puta tijekom noći ima neinhibirane kontrakcije mišića detruzora noću, koje se lijekovima mogu smiriti.

Za njega nikako nije izbor u liječenju noćnog mokrenja alarm enureza aparat ako mokri i po 4x na noć. Ne možete normalno funkcionirati ako se četiri puta svjesno probudite tijekom noći zbog mokrenja (a kako to funkcionira u početnoj fazi liječenja noćnog mokrenja enureza alarm aparatom).

Jednako tako samo uvećane tonzile, ako dijete noću ne hrče i nema pauze u disanju, najvjerojatnije nisu razlog noćne enureze. Probajte se ponovo javiti u neki od centara gdje se dječiji nefrolozi ili urolozi ciljano bave noćnim mokrenjem.

 

Iva Palčić

dr.med, spec.pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije

Poliklinika za dječje bolesti Helena

 

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori