Dječak od 14 mjeseci još se ne odaziva na svoje ime

Imam sinčića od skoro 14 mjeseci i još uvijek se ne odaziva na ime. Ne maše “pa-pa”, a inače je veselo i društveno dijete. Trebam li se zabrinuti? Od trećeg mjeseca idemo na vježbice zbog hipertonusa i lijepo napreduje, samo što još nije prohodao. Hvala! 

Prije svega moramo naglasiti kako je razvoj djeteta vrlo individualan i ne odvija se ravnomjerno na svim područjima. Dok jedno dijete u dobi od godinu dana već prohodava, drugo neuhvatljivo juri po stanu puzajući.

Tabele kažu kako dijete u dobi od 6 do 9 mjeseci počinje učiti geste (kao npr. „pa-pa“) i reagira na vlastito ime. Ukoliko je Vaše dijete rođeno prije termina tada se i njegova dob korigira za onoliko tjedana koliko je ranije rođeno (ovo je samo pretpostavka budući ste naveli kako dijete ima hipertonus).

Ukoliko se djetetov razvoj na ostalim područjima odvija u skladu s očekivanjima za dob tada nema razloga za brigu.

Dakle, dijete bi u dobi od 14 mjeseci moralo promatrati ispravnu sliku na upit, imitirati i neke druge geste (osim „pa-pa“), promatrati slikovnice, odmahivati glavom za „ne“, govoriti „mama“ i „tata“ sa značenjem. Znak da trebate potražiti stručnu pomoć defektologa je ako ne govori niti jednu riječ, ne koristi nikakve geste, ne pokazuje prstićem, ne traži skrivene predmete.