Dječak od 14 mjeseci još se ne odaziva na svoje ime

Imam sinčića od skoro 14 mjeseci i još uvijek se ne odaziva na ime. Ne maše “pa-pa”, a inače je veselo i društveno dijete. Trebam li se zabrinuti? Od trećeg mjeseca idemo na vježbice zbog hipertonusa i lijepo napreduje, samo što još nije prohodao. Hvala! 

Prije svega moramo naglasiti kako je razvoj djeteta vrlo individualan i ne odvija se ravnomjerno na svim područjima. Dok jedno dijete u dobi od godinu dana već prohodava, drugo neuhvatljivo juri po stanu puzajući.

Tabele kažu kako dijete u dobi od 6 do 9 mjeseci počinje učiti geste (kao npr. „pa-pa“) i reagira na vlastito ime. Ukoliko je Vaše dijete rođeno prije termina tada se i njegova dob korigira za onoliko tjedana koliko je ranije rođeno (ovo je samo pretpostavka budući ste naveli kako dijete ima hipertonus).

Ukoliko se djetetov razvoj na ostalim područjima odvija u skladu s očekivanjima za dob tada nema razloga za brigu.

Dakle, dijete bi u dobi od 14 mjeseci moralo promatrati ispravnu sliku na upit, imitirati i neke druge geste (osim „pa-pa“), promatrati slikovnice, odmahivati glavom za „ne“, govoriti „mama“ i „tata“ sa značenjem. Znak da trebate potražiti stručnu pomoć defektologa je ako ne govori niti jednu riječ, ne koristi nikakve geste, ne pokazuje prstićem, ne traži skrivene predmete.

STELA HORVAT

prof. rehabilitator
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori