Dječak od 12 godina boji se mraka i dalje spava s roditeljima

Dobar dan gospodine Dario. Imam sina starog 12 godina i imamo problem što i dalje spava s nama. Boji se mraka iako ima i noćnu lampicu upaljenu nad krevetom. Molimo za savjet što da učinimo u toj dobi, a da se prestane bojati i spava u svom krevetu?

Odgovor:

Dragi tata,

ako sam dobro shvatio, pokušavate pronaći način kako da se vaš sin prestane bojati mraka i da preko noći spava u svojem krevetu. S obzirom na dob dječaka vaše očekivanje je opravdano i važno je vidjeti na koji način mu se može pomoći da se opusti i osjeća dovoljno sigurno i spavajući u svom krevetu. Postizanje toga da prestane spavati s vama važno je i za dječaka i njegovo samopoštovanje i sliku o sebi.

Ponekad kada dijete osjeti da se ne može dovoljno opustiti i umiriti bez neposredne blizine roditelja, ono o sebi potvrđuje poruke kako nije dovoljno snažan, hrabar bez svojih roditelja, kao što većina njegovih vršnjaka ipak je. Stoga je važno raditi upravo suprotno, kontinuirano mu slati poruku da se priznaje njegov osjećaj (strah), ali i pokazivati povjerenje u njega da uz vašu pomoć zajedno možete doći do cilja da ipak uspije navečer zaspati i ujutro se probuditi u svom krevetu.

Za početak jako je važno pokazati djetetu da primjećujete njegovu nelagodu i strah te da želite zajedno naći način da mu pomognete pobijediti strah. Možete razmisliti o drugim situacijama u njegovom životu koje mu izazivaju strah, primjerice, test ili usmeno odgovaranje. Kako se tada umiruje? Što mu pomaže u situacijama kada se boji? Mogu li mu tehnike i metode koje tada koristi, biti od pomoći prilikom odlaska na spavanje?

Kako bi vaš sin mogao umanjiti, a zatim se i u potpunosti riješiti straha, potrebno ga je umiriti i omogućiti mu osjećaj sigurnosti. Kako mogu pročitati, pokušali ste s upaljenim svijetlom, ali je i dalje osjećao strah. Što sin kaže, što bi njemu olakšalo cijelu situaciju? Ima li on neke prijedloge koji bi se mogli učiniti u njegovoj sobi kako bi se uspio umiriti i osjećati sigurnije? Primjerice, da ostanu vrata od sobe otvorena ili da budete s njime dok on ne zaspi. Bit će potrebno neko razdoblje upornosti vezane uz to da budete uz njega u njegovoj sobi dok on ne zaspi, ali mu je važno da ima i iskustvo takvih situacija jer će mu te situacije potvrditi da ipak može zaspati u svom krevetu i onda malo po malo da se uči i tome da zaspi navečer u svom krevetu čak i kada niste s njim u sobi. Ovo razdoblje usvajanja nove navike bit će izazovno no kroz njega je nužno proći.

Važno je da dječak i od svojih roditelja osjeti povjerenje i sigurnost da se vjeruje u njega. Ako mi kao roditelji sumnjamo da naše dijete može nešto postići, dijete može doista povjerovati u to. Zato je važno davati mu podršku i vjerovati u njega.

Ako će se sin u narednom periodu i dalje bojati sam spavati u svojem krevetu, preporuka je da popričate sa psihologom kako biste dobili konkretnije smjernice. Možete se javiti i nama u Centar Proventus.

Želim Vam puno sreće.

Dario Antić

magistar psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori