Dječak od 10 godina još uvijek pokazuje ponašanja slična tantrumima

Poštovani, uvijek se priča o tantrumima kod manje djece no moj sin ima 10 godina i po meni se to njemu još uvijek događa. Kad nešto nije kako on želi, počne plakati, baca se na pod, vrišti, udara o pod i slično. To mi djeluje zastrašujuće jer ipak nije više tako mali, a čak je i rastom krupniji pa to sve izgleda tako čudno da pomislim – ima li nekih teškoća u razvoju? U usporedbi s nekim vršnjacima je djetinjast, zaigran. U početku mi je to bilo draže da bude dijete koliko god dugo može, ali sad mi se čini prevelik za neka ponašanja. Vjerojatno i mi roditelji reagiramo krivo na to, ali kad se tako veliki dječak baca na pod i vrišti, to nas izbaci iz takta pa reagiramo i mi burno (ali nikad fizičkim kažnjavanjem). Molim vas za savjet i nadam se da ćete nas utješiti kako to i nije toliko rijetko, jer kad sam tražila tekstove o tantrumima, piše se o djeci od 3-4 godine, a ne tako velikoj djeci.

Odgovor:

Poštovani,

kako mogu pročitati, brine vas što vaš dječak ima jako intenzivne reakcije kada nije po njegovome te se pitate koliko su takve reakcije nešto normalno, a koliko zabrinjavajuće u njegovoj dobi.
Vjerujem kako ponekad kada vidite takva ponašanja zaista pomislite različite stvari pa i ovo što ste naveli – ima li možda dječak nekih teškoća u razvoju? Kako biste dobili jasniji odgovor bilo bi važno napraviti psihološku procjenu kojom bi se pokazalo postoje li kakva odstupanja koja mu otežavaju da lakše kontrolira svoja ponašanja u trenucima visoke frustracije, a na temelju rezultata procjene možete dobiti konkretnije smjernice kako dijete kvalitetno poticati s obzirom na njegove kapacitete. Psihološku procjenu djeteta radi psiholog, a možete je obaviti i kod nas u Centru Proventus.

Uz to, dobro je promisliti u kojim se sve situacijama dječak baca na pod, vrišti, udara? Po opisu je nejasno je li takvo ponašanje prisutno samo kod kuće ili i u drugim situacijama? Ponaša li se tako i u školi? Ima li kakve izvannastavne aktivnosti na kojima se tako ponaša? Kako škola postupa kada se pojavi takvo ponašanje?

Nije rijetka situacija da djeca s nakupljenim neugodnim emocijama pronalaze svoj vlastiti način kako svoju napetost iskazuju kroz ponašanje. Kako se djeca još uče nositi sa svojim emotivnim stanjima, važno ih je tomu naučiti i pokazati drugačije oblike ponašanja – ponašanja koja su prihvatljiva za njih, kroz koja si neće nauditi, a opet da drugi ljudi shvate što mu u toj situaciji treba. Primjerice ako je u podlozi djetetove intenzivne reakcije ljutnja, tada mu je potrebno razumijevanje, ako je tuga, potrebna mu je utjeha itd. Što mislite koju emociju dječak proživljava kada se krene tako ponašati? Važno je detektirati koju emociju proživljava prilikom takvog ponašanja i u skladu s time reagirati.

Preporuka je svakako da se javite psihologu kako biste dobili adekvatnu podršku za dječaka i sebe te konkretnije smjernice kako postupati u određenim situacijama prema sinu. Ako želite, možete se javiti i kod nas u Centar Proventus.

Želim vam puno sreće u poduzetim koracima.

Dario Antić

magistar psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori