Dječak obožava mehaniku, strojeve, alate i elektroniku. Kako mu pomoći u razvijanju tih interesa?

Imam dječaka od 4 godine koji je opsjednut kabelima, strujom i sličnim stvarima od svog rođenja. To su njegove igračke (stari tv, telefonske žice, utičnice, produžni kabeli…). On to rastavlja, spaja od svoje druge godine. Kad je bio beba lizao je utičnice iz dragosti. Ima svoj alat (čekiće, čavle, odvijače..) i zna ih upotrebljavati bolje nego većina odraslih. Pružamo mu maksimalnu potporu u tome i sudjelujemo u njegovim igrama kao roditelji, ali nemamo više ideja. Igra se on sa drugim vršnjacima i sestrom u vrtiću i drugih igara, ali ovo je nešto posebno. Neki dan je bio u Tehničkom muzeju i ne moram vam opisivati tu radost. Moje pitanja odnosno savjet koji bih trebao je sljedeće: da mi dijete pokazuje ovakvo zanimanje za tenis ili neki drugu aktivnost upisao bih ga u tu školu odnosno grupu, a što sa ovakvom aktivnošću? Budući da živimo u malom gradu mogućnosti su ograničene. Kako mu pomoći da razvija svoj “talent”. Hvala puno, ponosni tata

Dragi tata,

Uvijek je lijepo čuti kada roditelji podupiru interese i talente svoje djece, a ne idu protiv njih.

Ono što već sada radite je puno, samim tim što ga podupirete i  što razmišljate gdje ćete ga odvesti da nešto vidi. Bravo! Vaše dijete tu podršku sigurno prepoznaje i to će utjecati na razvoj njegova samopouzdanja.

S obzirom da ste iz malog grada, i vjerujem da ste sve mogućnosti istražili ne preostaje vam drugo nego da mu bavljenje tom „slobodnom aktivnošću“ omogućite kod kuće, kao i to da ga usmjerite na nešto jednako zanimljivo, a blisko. S obzirom da Vaš sin po svemu navedenom ima izrazitu znatiželju sigurna sam da bi ga zanimale i druge stvari ako ih začinite i svojim oduševljenjem.

Primjerice postoji priručnik Godišnja doba; kako se zabaviti tijekom godine, koja zapravo može poslužiti roditeljima za dobre ideje što i kako se zabaviti s djetetom. Sada se bliži Božić pa možete razmisliti da mu poklonite tj. Djed Mraz donese neki mali mikroskop ili povećalo. S povećalom možete proučavati male životinjice koje ste zajedno s vodom stavili u neku staklenku, prikupili ju iz najbliže bare.

Također postoji i knjiga „Vrtlarstvo za djecu“ koja je puna ideja kako i što zajednički raditi, a da bude uzbudljivo i zanimljivo. Malo bliže njegovom interesu je knjiga u izdanju Profila: Kako rade strojevi (interaktivni vodič za jednostavne strojeve i mehanizme) pomoću kojeg možete zajedno s njim izraditi radne modele. Sigurno još postoji sličnih knjiga na tržištu, možete se raspitati u knjižarama i knjižnicama.

Ono što bi ga moglo zanimati, a vi biste ga mogli zainteresirati je svemir. Ovdje možete pogledati zanimljive radionice i predavanja. https://klinfo.rtl.hr/dogadjanja/izlozbe/izlozba-suncev-sustav-u-tehnickom-muzeju. Kada dođete u Zagreb možete ga odvesti u zvjezdarnicu itd. Svemir može biti jako interesantan djeci njegove dobi, pogotovo ako su znatiželjna.

Ovo su samo neke ideje. Sjednite i nabrojite sve svoje ideje koje imate. Zamislite da oko vas sjedi pedeset ljudi i svi vam kažu jednu. Pa odaberite nešto od njih.

Uvjerena sam da će on uživati radeći nešto zajedno s vama. Na taj način zadovoljiti ćete njegovu potrebu da nešto radi, da mu bude zanimljivo, da vidi što je napravio, da bude s vama…

Sretno,

Jelena Vrsaljko, dipl.soc.radnik, psihoterapeut

Centar Proventus

JELENA VRSALJKO

dipl. soc. radnik, NLP trener, psihoterapeut
Centar Budi svoj

Moji odgovori