Dječak ne želi veliku nuždu vršiti nigdje osim u pelenu

Poštovani, znam da je bilo sličnih pitanja, ali svakom je njegov problem najveći. Dječak ima 4 godine, neće vršiti veliku nuždu nigdje osim u pelenu. Inače je ne nosi već dugo, a traži je samo u tu svrhu i tako je od početka. Nije bilo nikakvih traumatičnih događaja, nikakvih posebnih razloga. Probali smo sve i svašta, ali jednostavno neće. Čak i kad ga stavimo u datom momentu na wc, on može nebrojeno puta jednostavno zadržati stolicu, a onda mi ga bude žao i popustim. Pomozite, što da radimo? Hvala

ODGOVOR:

Draga mama,

sasvim je razumljivo da vam trenutno odvikavanje od pelena predstavlja problem. Većini roditelja je ova faza poprilično izazovna.
Od pomoći može biti stvaranje ugodne i vesele atmosfere kako bi se vaš dječak dodatno opustio prije nego krene obavljati veliku nuždu u wc-u. To možete postići povremenim zajedničkim igranjem na wc-u ili možete u igri uzeti figurice i simulirati kako jedna treba obaviti veliku nuždu. Ako vaš dječak voli slikovnice ili slušanje priča, možete posuditi slikovnicu na tu temu koju ćete mu pročitati i razgovarati s njime o tome.

Važno je da ga se ne prisiljava obavljati nuždu na wc-u jer se time mogu potaknuti neugodne emocije (krivnja, sram…) što nam nije cilj. Kada se sjedne na tutu, i ne uspije obaviti veliku nuždu, možete mu reći “Sjeo si se na tutu, pokušao obaviti nuždu, no ništa se nije dogodilo. U redu je da nekada ne obavimo veliku nuždu na tuti.” Iako roditeljima može biti frustrirajuće što u tom trenu nije obavljena velika nužda, pokazivanjem razumijevanja i prihvaćanja može ga se dodatno opustiti i potaknuti da obavlja nužnu na tuti.

Faza odvikavanja od pelena ponekad može biti iscrpljujuća i dugotrajna, no uz strpljenje, razumijevanja i podršku, vjerujem kako će i vaš dječak uspjeti.
Ako se želite dodatno konzultirati te dobiti konkretnije smjernice, možete se javiti na konzultacije za roditelje kod nas u Centaru Proventus.

Želim Vam puno sreće u poduzetim koracima.

Dario Antić

magistar psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori