Dječak ne može izgovoriti glas R i ima problem kod povezivanja riječi

Poštovana Diana, imam dječaka od šest godina koji ne može izgovoriti slovo“ r“. Sva druga slova može izgovoriti, ali ima velikih problema kod povezivanja određenih riječi. Imam osjećaj da želi puno toga reći, ali kada shvati da mu baš i ne ide ili kada ga pitam što su radili u vrtiću, on me ignorira ili odgovara vrlo šturo. Puno toga zna, ali jednostavno ne želi to pokazati. Ne znam kako mu pomoći kod izgovora slova „r“ i na koji način poboljšati njegov vokabular?

Poštovana,

vidim da ste jako zabrinuti oko jezično-govornog razvoja Vašeg djeteta. Glas R djeca, pogotovo dječaci, najčešće zadnjeg usvajaju u izgovoru jer je motorički najzahtjevniji glas. Obično se spontano javlja s 4,5-5 godina. Ukoliko se ne javi u tom periodu, djeca u spontanom govoru automatiziraju neku svoju zamjensku verziju. Neke zamjenske verzije se lakše ispravljaju (zamjena glasa R s glasom L), a neke teže (zamjena s glasom V ili izvedba glasa R „u grlu“) zbog čega je nužna pomoć logopeda. Što se povezivanja riječi tiče, ulazimo u domenu jezičnog razvoja.

Dijete u dobi od 6 godina mora biti sposobno samostalno prepričati kratku priču koja sadrži uvod, vrhunac i rasplet. Djeca koja imaju poteškoća u organizaciji i produkciji priča, često odustaju od razgovora jer ne znaju na koji način da ga koncipiraju. Prema tome, strogo je prema Vašem djetetu reći da ne želi pokazati što zna jer je vjerojatnije da ne zna na koji način to pokazati.

Savjetujem Vam da napravite logopedsku dijagnostiku kako biste dobili realan uvid u jezične sposobnosti svojeg djeteta kao i logopedske savjete za izazivanje glasa R. S obzirom kako se najvjerojatnije radi o djetetu predškolske dobi, bilo bi dobro da u što kraćem vremenskom roku napravite logopedsku dijagnostiku.