Dječak (4) je nakon povratka u vrtić počeo gurati prstiće u usta

Poštovana, imam dječaka od 4,5 godine koji je unatrag mjesec-dva dana počeo gurati prste u usta. Stalno ga opominjem na način da ga zamolim da to ne radi i da to nije lijepo, međutim bezuspješno. Unatrag tih mjesec-dva dana u njegovom životu nisu se dogodile neke promjene, bio je doduše na “ljetnom dopustu” od vrtića doma s mojom mamom, sad je ponovno krenuo u vrtić bez većih problema. Ne znam da li je ovo njegovo nesvjesno ponašanje privlačenje pažnje ili nešto drugo? Zaposlena sam puno radno vrijeme, a ostatak svog dana se trudim maksimalno provesti s njim u igri ili u parku s drugom djecom. Mislite li da je potreban posjet psihologu ili je to faza koja će proći? Unaprijed zahvaljujem. Zabrinuta mama.

Draga čitateljice,

nije lako raditi puno radno vrijeme i istovremeno biti mama. Tako da je i za dječaka i za vas dobro što nalazite u danu vrijeme koje provodite zajedno, posebice vani, dok su još lijepi dani. S obzirom da je Vaš sin vrtićkog uzrasta, vjerujem da voli biti vani te da je uživao u „ljetnom dopustu“ ali i da se rado vratio u vrtić jer i „vrtićanci“ imaju svoje prijatelje kojih se požele preko ljeta.

Kažete da je sve vezano za povratak u vrtić dobro prošlo no svaka takva promjena je djeci puno veća stvar nego li se to čini nama odraslima. Moguće je da je guranje prstića u usta način na koji se on nosi s promjenama koje se događaju oko njega (a i u njemu). Pokušajte vidjeti gura li prstiće u usta u nekim posebnim situacijama. To može biti način na koji umiruje sebe, ili na neki način traži utjehu. Dobra rješenja znaju biti „zamjene“ – kada primijetite da gura prstiće u usta pružite mu zagrljaj, nekoliko minuta potpune pozornosti ili već neki oblik pažnje koji voli.

Nakon što krenete s uvođenjem tih malih promjena pratite hoće li se smanjiti potreba za guranjem prstića u usta.

Također, pitali ste se je li u pitanju samo faza – u ovom članku možete pročitati više o fazama socio-emocionalnog razvoja djeteta a vidjeti može li se u to uklopiti ponašanje koje spominjete:

Ako se potreba ne smanji ili primijetite da dječak počinje razvijati i neka druga slična ponašanja tada bi bilo dobro javiti se stručnjaku za konzultacije.

Marina Balažev

specijalizantica transakcijske analize smjer psihoterapija
Marina Counseling

Moji odgovori