Dječak je počeo noću jako hrkati, ali nije prehlađen i nema sekreta

Poštovana, dijete od 3 godine unatrag dva mjeseca je počeo hrkati. Na početku sam imala osjećaj da mu je nosić začepljen jer je ponekad i dosta čujno disao. Ispirala sam mu sa fiziološkom i čistila nosić, ali skoro pa ništa nije izlazilo. Vodila sam ga tada i kod pedijatara da ga pregleda i sve je bilo u redu.
Nakon mjesec dana išli smo na kontrolu kod neurologa gdje me je doktorica upitala da li je mali prehlađen (čula ga je kako priča). Kazala sam da nije i rekla joj da dijete jako hrče. Ona je pregledala grlo i kazala da ništa nije upaljeno, ali kao da su krajnici povećani i da ima sekreta. Nije nikad imao gnojne angine i bronhitise.
Ja sam vadila treći krajnik s 3,5 godine, jer sam konstantno vukla gnojne angine i bronhitise.

Zanima me vaše mišljenje oko toga i što bi mi preporučili? Ja njemu još uvijek čistim nosić misleći da nešto ima, ali ništa ne izvlačim.
Spomenula bi da kad sam ga vodila kod pedijatrice da je bio promukao, ali nije kašljao niti mu je curio nosić, a tjedan prije toga je imao temperaturu tri dana najviše 37.8 C. I sad je prošli tjedan imao jako malo povišenu temperaturu. Isto 2, 3 dana 37.5. Ne znam da li je to ikako povezano.
Lijepi pozdrav.

ODGOVOR:

Poštovana,

vaše dijete prije svega treba pregled ORL specijaliste kako bi se utvrdilo da li ima povećanu 3. tonzilu, tj. adenoide koji mu mogu stvarati takve probleme s hrkanjem.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori