Dječak ima probleme s crijevima, povećane limfocite i IgM ali ne zna se uzrok

Poštovana doktorice, molila bi vas za savjet. Imam sina od 7,5 godina i zadnje dvije godine ima problema s crijevima. Naime, prošle godine je imao svakih pet dana proljeve i povraćanje koji bi trajali po 3 dana i to se uzastopce nastavilo kroz 2,5 mjeseca. Napravili smo sve nalaze stolice, krvi urina – nije imao nikakvih bakterija, virusa, parazita ni infekcija u stolici, a i urin je bio u redu. Međutim, u krvi su mu bili povećani atipični limfociti 2%.
Također smo napravili i ultrazvuk abdomena koji je pokazao da ima uvećane limfne čvorove na crijevima.
iz nalaza: u hepatogastričnom ligamentu, retroperitonealno uz magistralne krvne žile te u korijenu mezenterija umnoženi su hipoehogeni, hipervaskularizirani reaktivni limfonodi od kojih su neki signifikantno uvećani, najveći desno infraumbilikalno promjera 2×1 cm. Također je slezena lako voluminoznija promjera 9×3,6 cm. To je bilo u svibnju prošle godine. Nakon dva mjeseca smo ponovno bili na kontroli UZV abdomena koji je pokazao da su se reaktivni limfni čvorovi smanjili na 14 mm.
Radili smo i test na celijakiju ali i on se pokazao negativnim. Također smo bili i na infektologiji gdje je doktor također rekao da osim uvećanih limfocita ne vidi ništa što bi moglo upućivati na neku infekciju ili enterokolitis i slično, te da nema potrebe za daljnjim pretragama.
Nakon toga smo prije dva mjeseca, dakle u travnju 2018. g., pošli na pulmološku obradu koja se pokazala urednom s tim da smo napravili i prick test za alergije koji je pokazao da je sin alergičan na grinje, prašinu i trave te je imao blagu reakciju na bijelo brašno. Kako bi bila sigurna, doktorica je zatražila i IgE iz krvi da vidimo je li alergija na brašno bila potvrđena, međutim IgE nije pokazao alergije na nutritivne alergene već samo na inhalacijske a koje sam navela gore. Također, ranije smo i bili radili BR alergotest kao i intoleranciju na hranu koji je pokazao intoleranciju na bijelo brašno, laktozu, kakao, kravlje mlijeko, žumanjak, bjelanjak, kikiriki, lješnjak, a od bakterija na Enterococus, Enterobacker, Dyspepsio coli, Candida mix, Cladosporium mix, Endomycete mix, Streptomycosa mix, Trichophytia mix, Herper virusi, te na formaldehyd kao kemijsku supstancu. U bolnici su nam rekli da taj test nije adekvatan jer svima pokaže isto te da je jedini pravi test koji daje prave rezultate PRICK koji smo i napravili te testiranje Ig-ova.
E sad, obzirom da je sin imao problema s uvećanim limfocitima doktorica je tražila da napravimo elektroferezu te imunodifuziju kako bi vidjeli kakvo je stanje sada. Nalazi su pokazali da su se u odnosu na prošlu godinu reaktivni limfociti udvostručili (sada 4%) te plazma stanice su bile 2%. Bazofili su bili uvećani (0.13) dok je MPV bio smanjen 6.6. Osim toga, IgM je bio uvećan za 2.32. Kako sin nije imao u to vrijeme ni mononukleozu ni nikakvu virozu doktorici je bilo čudno da su se limfociti i IgM uvećali te je tražila da za mjesec dana ponovno ponovimo nalaze. Nakon mjesec dana, tj. prema nalazima od 22.05.2018 IgM se opet malo uvećao na 2.59.
Shodno svemu gore navedenom, molim Vas za savjet što nam je dalje činiti jer ovdje nitko ne zna što je mom sinu i zašto su ovi limfociti i IgM stalno povećani, a kažu da to nije u redu da djetetu u njegovoj dobi imunitet opada a da se ne zna zašto.
Također da napomenem, od rođenja i dan danas je sklon crijevnim virozama. Evo prije 7 dana je opet imao neku crijevnu virozu praćenu temperaturom do 38,9 te je jednom povraćao. To je trajalo dva dana i prestalo. Osim toga, mučimo brigu i s trećim krajnikom koji se vratio nakon operacije (operiran je sa 2 god. i 2 mjeseca) te je zbog toga zadnjih godinu dana patio od čestih začepljenja sinusa te jakih upala uha koje bi rezultirale antibiotikom u prosjeku svaka 3 mjeseca. Od tada uzima i Nasonex kako bi smanjili treći krajnik i reducirali upale uha na minimum.
Od drugih lijekova ne uzima ništa.
Molim Vas za savjet što dalje činiti kako bi otkrili uzrok povećanja limfocita i IgM-a te da li možda da napravimo i serologiju EBV ukoliko možda nije prebolio mononukleozu jer je prošle godine u 11. mjesecu bio mjesec i po dana bolestan s glavoboljama, visokom temperaturom, kašljem i začepljenjem dišnih puteva pa da je možda tad nije imao, a da se nije znalo?
Unaprijed zahvaljujem na Vašem vremenu te se nadam da ćete mi barem dati neke smjernice gdje i odakle krenuti jer na žalost naši doktori ovdje ništa ne znaju.
S poštovanjem, Zabrinuta mama

Poštovana,

sugerirala bih da se naručite na pregled dječjem imunologu, da se sagleda cijela ova situacija te dalje razriješi pitanje ponavljano povišenog IgM.

Učinite i serologiju na EBV i CMV prije toga, tako da imate i te nalaze gotove prije pregleda.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori